Ministerul Sanatatii a reluat in aceasta luna programul de fertilizare in vitro. Pentru fiecare cuplu acceptat in program, statul va deconta o parte din costurile unei singure proceduri, care costa intre 3 si 5 mii de euro. In schimb, in Bulgaria si Polonia sunt decontate partial trei incercari de fertilizare in vitro pentru fiecare cuplu.
”Unitatea sanitara trebuie sa fie acreditata ca banca de celule reproductie. Medicii implicati trebuie sa aiba competenta in reproducerea umana asistata sau fertilizare in vitro, medicul sa aiba dovada de embriolog”, ne precizeaza Liliana Dorneanu, managerul unei clinici private din Timisoara.
Costurile unei fertilizari in vitro ajung la cinci mii de euro, in functie de complexitatea analizelor si de medicamentele folosite.
Din aceasta suma, aproximativ 1.400 de euro vor fi platiti prin subprogramul Ministerului Sanatatii, care aloca in acest an aproape 410 mii de euro. Banii ajung pentru sustinerea a 300 de cupluri, care trebuie sa indeplini conditiile impuse de specialisti: sa fie infertile, sa fie asigurati, iar varsta femeii sa fie cuprinsa intre 24 si 40 de ani. Fiecare cuplu are dreptul la o singura incercare.
Criteriile de eligibilitate pentru cupluri:
- cupluri infertile care au indicatie pentru efectuarea procedurii FIV/ET
- membrii cuplului au calitatea de asigurat
- se exclude donarea de ovocite, de sperma sau mama surogat
- varsta femeii cuprinsa intre 24 si 40 de ani
- indexul de masa corporala al femeii cu valori cuprinse intre 20 si 25
- rezerva ovariana in limite normale probata prin valoarea AMH > 1,1 ng/ml
”Se vor putea depune dosare de catre cupluri in clinici, acestea vor fi aprobate la nivelul Ministerului Sanatatii, este o comisie si apoi cuplurile vor putea face procedurile”, spune Nicoleta Cristea-Brumel, fondatorul asociatiei SOS Infertilitatea.
15% din populatia tanara a Romaniei se confrunta cu infertilitatea
Reluarea programului de fertilizare in vitro vine pe fondul statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care arata ca 15% din populatia tanara a Romaniei se confrunta cu infertilitatea. ”Statistica arata ca o treime din cazurile de infertilitate sunt cauzate de catre partea masculina, o treime de catre partea feminina si o treime de partea feminina si masculina, prin combinare”, afirma Doru Craiut, medic ginecolog.
Combinata cu tendinta de a amana conceptia pana ce reproducerea pe cale naturala nu mai este posibila, aceasta situatie a dus la scaderea natalitatii in Romania.
”Am constatat ca daca in anul 1990, numarul nascutilor vii a fost de 314.746 pe toata tara, ajungand in anul 2014 la 197.893″, ne-a declarat Dana Pasc, directoarea Directiei de Statistica Bihor.
Specialistii spun ca in acest ritm ne vom confrunta cu scaderea si imbatranirea populatiei, cu consecinte economice si sociale devastatoare pe termen lung.