Pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, Ministerul Sanatatii a demarat programul national de screening care se adreseaza femeilor cuprinse intre 25 si 64 de ani.
“Programul national de screPentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, Ministerul Sanatatii a demarat programul national de screening care se adreseaza femeilor cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani.ening al cancerului de col a debutat in septembrie 2012. Obiectivul acestui program este de a indentifica pacientele cu leziuni preinvazive, astfel incat diagnosticul precoce unei astfel de leziuni poate sa duca la vindecarea bolii inainte de a depasi acel loc, colul uterin. Costurile unei ingrijiri la o persoana cu cancer de col uterin sunt mult mai mari decat la o pacienta care este diagnosticata precoce. De aceea, programul se adreseaza unei grupe de varsta intre 25-64 de ani, cu conditia ca pacienta sa nu aiba agenezie de col sau uter sau dupa histerectomie, operatie in care s-a extirpat colul si uterul. Pe regiunea de Vest putem spune ca am avut un numar de peste 40.000 de teste Babes Papanicolau. Din 2012 pana in prezent, procentul de teste pozitive este 8-11 la suta. Au fost si situatii, in care, cu ajutorul acestui program am reusit sa depistam cancerul de col uterin deja avansat.” a spus dr. Elena Bernad, medic primar Obstetrica-Ginecologie, Maternitatea Bega.
Desi este un program gratuit, mobilizarea populatiei se deruleaza, inca, cu dificultate. Medicii fac un apel catre toate femeile care se incadreaza in acest program sa isi faca acest test, deoarece este mai bine sa previi decat sa tratezi.
“Programul national include femeile peste 25 de ani si noi agream aceasta varsta pentru ca, o infectie cu Papiloma virus necesita 10 ani pana a dezvolta un cancer de col uterin. Noi suntem la inceput de drum si incercam sa mobilizam populatia pentru a identifica in timp util cazurile problema.”, a spus dr. Elena Bernad, medic primar Obstetrica-Ginecologie, Maternitatea Bega.
“La ora actuala, avem o mare problema de a mobiliza populatia. Femeile intre 25 si 64 de ani ar trebui sa constientizeze ca s-a pus la dispozitie un test gratuit si trebuie sa se adreseze medicului de familie in vederea obtinerii formularului pentru a beneficia gratuit de acest test. Noi consideram ca acest test poate salva o viata.” a spus dr. Elena Bernad, medic primar Obstetrica-Ginecologie, Maternitatea Bega.
De la inceputul programului si pana in prezent, la varstele de 35, 45 si 50 de ani, medicii au identificat rezultate pozitive.
autor: Liana Gorun
2 Comments
Pentru ca programul de screening sa fie eficient , este necesara INFORMAREA TUTUROR FEMEILOR ELIGIBILE ( 25 -64 ani ) PENTRU A EFECTUA ACEST TEST, in vederea depistarii leziunilor precursoare aparitiei cancerului de col. Deoarece programul permite participarea in screening a sistemului privat , se pare ca lucrurile nu merg prea bine. Am mai spus si o repet , pentru toti factorii implicati LASATI PROGRAMUL DE SCREENING DOAR LA SPITALELE DE STAT , deoarece asa si numai asa acest program va fi eficient si pentru asta trebuie : – INFORMARE PERMANENTA PRIN MASS MEDIA SI ALTE MIJLOACE A PACIENTELOR , testul GRATUIT , fiind finantat de MS , medicii de familie sa se implice in screening ( suntem medici si luptam pentru sanatatea semenilor nostri , nu!!!!), medicii specialisti sa fie mai interesati de preventie , nu!! DE CE paciente eligibile vin la recotare in ambulator cu bilet sau contra cost , cand exista screening gratuit ?? Este firesc ?? HAI DAR SA LUPTAM CU TOTII PENTRU CA ACEST PROGRAM SA FIE EFICIENT. Numai daca va fi doar la spitalele de stat , totul va fi efectuat in timp util, inclusv ,statistica rezultatelor, arhivarea , precum si raportarea la nivel national. Asa ne vom putea mandri ca avem in Romania intr-adevar un PROGRAM DE SCREENING PERFORMANT SI VOM PUTEA FACE CUADEVARAT PREVENTIE . In speranta ca se vor aplica aceste aspect si vom avea adresabilitate cu adevarat , sa auzim numai de bine!
As vrea sa adaug ca am aflat acum un an sau doi ani de acest program tot prin intermediul internet-ului. (Daca nu aveam calculator probabil nici nu stiam de el pana in ziua de azi). Tocmai implinisem 25 de ani si am vrut sa merg la un control gratuit. Am mers cuminte la medicul de familie, care cu nonsalanta mi-a raspuns ca ei nu fac parte din acel program si ca nu ma poate ajuta mai departe.
In concluzie sunt de acord ca trebuie facuta mai multa reclama acestui program, mai multa informare si mai multa implicare din partea tuturor.