Proiectul „Creşterea Capacităţii Administrative şi a Performanţei Instituţionale în Domeniul Cercetării Medicale a Universităţii de Medicină şi Farmacie Victor-Babeş din Timişoara” a fost implementat cu succes. Beneficiarii sunt atât cadrele didactice ale universităţii, dar şi studenţii sau masteranzii, ca urmare a platformei de documentare şi a bazei de date constituită la Spitalul Dr. Dumitru Popescu din Timişoara.
Principalele obiective ale proiectului au fost:
- creşterea performanţei instituţionale a Universităţii de Medicină şi Farmacie Victor Babeş din Timişoara în domeniul cercetării medicale;
- creşterea gradului de administrare şi utilizare a datelor medicale şi de cercetare;
- creşterea gradului de valorificare a datelor medicale pentru activităţi de invatăţământ şi de cercetare – dezvoltare;
- conceperea unei standardizări şi interconectări între software-urile existente în disciplinele de obstetrică-ginecologie în vederea eficientizării stocării şi utilizării datelor şi probelor biologice.
“Beneficiile sunt în trei domenii, ale învăţământului, cercetării şi îngrijirii medicale. Toate aceste beneficii se obţin printr-o îmbunătăţire a capacităţii administrative de utilizare a datelor medicale, imaginilor şi a probelor de la aceste paciente.” A precizat managerul de proiect, dr. Dan Navolan.
Beneficiarii proiectului sunt:
- cadrele didactice prin îmbunătăţirea infrastructurii şi creearea unei baze de date şi de imagini;
- studenţi, diplomanzi, masteranzi şi doctoranzi ca urmare a oportunităţilor oferite de platforma de documentare, educare şi de cercetare ce se constituie;
- pacienţii datorită creşterii siguranţei şi calităţii serviciilor medicale;
- universitatea ca urmare a creşterii eficienţei utilizării resurselor.
Proiectul a fost implementat la Spitalul Dr. Dumitru Popescu din Timişoara, unde medicii vor putea să urmărească o pacientă prin datele acesteia stocate în baza de date, vor putea să o urmărească în timp, şi să afle cauzele unei potenţiale afecţiuni.
“Vom putea crea o bază de date serioasă, la nivelul spitalului cu o monitorizare exactă a evoluţiei pacientei, formarea unei baze de date care să folosească în activitatea medicală, dar şi în cea ştiinţifică şi de cercetare. Noi va trebui să ne îngrijim ca toate datele necesare să fie introduse, medicii din spital să devină conştienţi de acest fapt şi să putem să creem această bază de date care este necesară, cu atât mai mult cu cât acest sistem pentru prelucrarea datelor este folosit în întreaga lume civilizată. “ a menţionat managerul Maternităţii Odobescu, dr. Mihai Băcilă.
Universitatea de Medicină din Timişoara, se mândreşte cu acest proiect câştigat, cu atât mai mult cu cât sistemul de sănătate din România nu este recunsocut pentru atragerea fondurilor europene.
“Universitatea se află în capul listei în ceea ce priveşte modul în care reuşeşte să creeze un management universitar modern, pentru că managementul universitar modern, înseamnă nu doar educaţie de top, nu înseamnă doar cercetare de top nu înseamnă doar proceduri dezvoltate şi practică medicală ci înseamnă crearea unei echipe, atragerea de fonduri. Or proiectul acesta este o piesă de puzzle importantă în acest management complet în care reuşim să punem împreună atât educaţia cât şi partea de cercetare, dar şi asistenţa pacienţilor.” a declarat Dan Gaiţă, secretar ştiinţific în cadrul UMF Victor Babeş din Timişoara.
Valoarea totală a proiectului, care face obiectul finanţării nerambursabile, este 472.400 lei
Asistenţa financiară eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională este 332.000 lei , iar valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional este 68.000 de lei.
autor: Maria Rohnean
Sursa: Televiziunea Medicala