Scrisoare deschisă către ministrul Sănătății și președintele CNAS! Reputatul medic și profesor universitar Sorin Paveliu afirmă: ați recunoscut public că majoritatea pacienților sunt nevoiți să-și cumpere medicamente, materiale sanitare sau să achite investigații care sunt acoperite, în teorie, de asigurarea socială de sănătate – vă felicit pentru această poziționare de partea pacienților – însă normele de aplicare a acestui drept înscris în Legea 95/2006, așa cum a fost inclus prin legea 157/2008, permit instaurarea unor bariere birocratice peste care pacienții, pur și simplu, nu pot trece. Sorin Paveliu vine cu o propunere de modificare a legislației: nu pacientul să fie nevoit să se lupte să-și primească banii înapoi, ci spitalele să fie obligate să plătească, în 30 de zile, altfel se aplică majorări de întârziere!
Cum sună propunerea lui Sorin Paveliu, de modificare a HG-ului pentru aprobarea contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, prin care evidentierea acestor cheltuieli să devină obligatorie și in sarcina spitalului?
”Pentru că pacienţii sunt înştiinţaţi referitor la dreptul pe care îl au şi pentru că trebuie să treacă de bariera birocratică a solicitării în scris şefului de secţie şi managerului aprobarea rambursării propun instituirea obligației spitalului de a înscrie în scrisoarea medicală întocmită la externare a tuturor medicamentelor, materialelor sanitare și investigațiilor la care pacienții aveau dreptul gratuit și au fost nevoiți să le achiziționeze personal”, anunță Sorin Paveliu.
Decontarea acestor cheltuieli se va face la nivelul preţului plătit de spital la ultima achiziţie a respectivelor medicamente sau materiale, iar în cazul investigaţiilor – la preţul de decontare practicat de CNAS în ambulator pentru acestea, precizează Sorin Paveliu.
”Sumele astfel evidenţiate devin creanţe ale spitalului şi vor fi înregistrate ca atare în contabilitatea proprie – în cazul în care nu sunt decontate la externare. Termenul maxim de plată este de 30 de zile, după care se vor aplica majorările percepute de stat pentru neplata la timp a contribuţiei la FASS de către asigurat!”, continuă Sorin Paveliu.
Sorin Paveliu este medic primar boli interne, doctor în farmacologie clinică (1999). Este un bun cunoscator al aspectelor ce țin de administrația și legislația sanitară. A fost de-a lungul timpului expert în cadrul Ministerului Sănătății (1993-1995), director al Departamentului de sănătate al Colegiului medicilor din România (1996-1999), director general al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (1999-2000), director general al ASIMED S.A.(2000-2003), membru al comisiei de sănătate a Camerei Deputaților (2004-2008). În prezent este șeful catedrei de farmacologie clinică și farmacoeconomie la Facultatea de medicină a Universității Titu Maiorescu din București (din 2003).
Surse: blogul.sorinpaveliu.ro, www.criticatac.ro/author/sorin-paveliu/