Ortopedul Marius Moga de la Spitalul Militar din Bucuresti viseaza sa revolutioneze operatiile chinuitoare pentru pacientii care au nevoie de proteza de sold. A creat o piesa care scuteste oamenii de dureri si complicatii, iar pentru ea a primit medalii de aur la saloane de inventica.
Strainii ravnesc deja la dispozitivul-minune, care ar costa de trei ori mai putin si ar ajuta bolnavii sa se insanatoseasca mai repede. Aici insa intervine problema: ortopedul cauta inca finantare ca sa inceapa productia.
Medicina din Romania are resurse uriase de talent
“Aveam durereri absolut ingrozitoare. Simteam ca nu pot ajunge acasa, nu puteam sa merg. Incepusem sa devin dependenta de pastile.”, spune Nicoleta Nica, pacienta.
Sapte ani de chinuri, in care durerea cumplita nu o mai lasa sa puna piciorul pe pamant. Una dintre pacientele ortopedului ce a inventat noua proteza are implantata tija folosita in prezent. O interventie dificila, urmata de sase luni chinuitoare in care a reinvatat sa umble. Cand credea ca s-a terminat cazna, Nicoleta a aflat ca boala de care sufera ii macina cartilajul dintre sold si femur si la celalalt picior. Asta inseamna inca o operatie.
Ortopedul Marius Moga s-a gandit cum sa scuteasca de chin astfel de pacienti in osul carora trebuie sa introduca o proteza metalica foarte mare.
„Ideea a plecat din practica curenta. Operand zi de zi inlocuirea protetica a soldului, am observat ca sacrificam foarte mult os si la persoane tinere. Renuntam la o cantitate prea mare de os cand as fi putut sa o conserv si sa arunc doar partea uzata a pacientului,” precizeaza Marius Moga, medic primar ortoped la Spitalul Militar din Bucuresti.
„Se introduce aceasta proteza tip banana si se bate cu ciocanul. Este maxim invaziva, uitati cat de mare este si cat intra in femur. Exista posibilitatea fracturarii osului si a ruperii si a distrugerii,” explica Augustin Semenescu, prof. dr. univ. la Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor, Universitatea Politehnica.
Medalii de aur la Geneva si Bruxelles pentru dispozitivul pentru bolnavii care sufera de tumori osoase, artroze si fracturi
Medicul a apelat la cativa colegi si la un fost pacient: Augustin Semenescu, profesor la Universitatea Politehnica Bucuresti. Ideea pornita din sala de operatie s-a transformat in medalii de aur la Geneva si Bruxelles: un nou tip de proteza pentru bolnavii care sufera de tumori osoase, artroze si fracturi. Dupa ce medicul sectioneaza femurul, proteza este insurubata simplu in os.
„Primul avantaj este de conservare osoasa, pentru ca pacientul tanar are o viata in fata si ca orice organism mecanic introdus in interiorul pacientului are si un grad de uzura. Pacientul in descursul vietii mai ales va necesita si o revizie din cauza uzurii. Cu cat vom avea mai mult capital osos la pacient, vom avea si solutii mai simple de protezare si mai ieftine,” spune Marius Moga.
„Forma finala este realizata vreo 6 luni de dupa discutii zilnice. A bazait telefonul mobil si mail-urile, vizitele ori eu la doctorul Moga, ori doctorul Moga aici la mine,” adauga Augustin Semenescu, prof. dr. univ. la Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor, Universitatea Politehnica.
„Am intampinat mai multe obstacole, drumul pana la final este presarat cu mai multe piedici. Noi a trebuie sa rezolvam cate o problema care aparea. Problema se punea cu cimentul care umplea tot interiorul proteze si m am gandit sa facem niste orificii,” spune Ileana Mates, inginer medical la Spitalul Militar.
Inventia medicilor romani a primit deja zeci de medalii peste hotare, iar strainii privesc cu jind la dispozitivul minune. Si in timp ce altii ar da orice sa fi avut ideea mai devreme, in Romania nu s-a gasit inca nimeni dispus sa produca in serie proteza doctorului Moga.
„Speram sa-i convingem ca proteza merita, este o solutie ieftina si care s-ar preta la majoritatea persoanelor, ne gandim in special la persoanele tinere care sufera din ce in ce mai mult,” spune Marius Moga, medic primar ortoped la Spitalul Militar din Bucuresti.
Ortopedul care a inventat proteza care scuteste de chin duce insa zadarnic munca de lamurire de doi ani. Nu si-a pierdut inca speranta si insista mereu cu gandul la pacientii lui.