Psoriazis este o cronica, recurenta/remisiva, caracterizata prin leziuni ale pielii, care de obicei provoaca mancarime. Leziunile observate in psoriazis pot varia in severitate de la patch-uri localizate minore pana la o acoperire totala pe corp. Boala afecteaza 2-4% din populatia generala.
Cuprins:
Psoriazis – cauze
Cauzele pentru psoriazis nu sunt pe deplin intelese. Nu este pur si simplu o afectiune a pielii si poate avea un impact negativ asupra multor organe. Psoriazisul a fost asociat cu un risc crescut de anumite tipuri de cancer, boli cardiovasculare si alte tulburari imune, cum ar fi boala Crohn si colita ulcerativa.
In general, boala psoriazis se considera o boala genetica, declansata sau influentata de factorii de mediu.
Boala psoriazis nu este contagioasa.
Celulele pielii se inlocuiesc o data la 3-5 zile, in psoriazis, decat, in mod normal, la 28-30 de zile.
Conditii raportate ca insoteste o agravare a bolii includ infectii cronice, stres, si modificari ale sezonului si clima. Altele includ apa calda, zgarieturi si leziuni ale pielii psoriazis, uscarea pielii, consumul excesiv de alcool, fumat, si obezitate.
Persoanele cu avansat HIV/SIDA prezintă adesea psoriazis.
Psoriazis – simptome
Vulgaris Psoriazis (de asemenea, cunoscut sub numele psoriazis stationar cronic sau psoriazis in placi) este cea mai comuna forma si afecteaza 85% -90% din persoanele cu psoriazis. Psoriazis in placi apare de obicei ca niste zone ridicate pe piele inflamate acoperite cu descuamarea pielii. Aceste zone sunt numite placi si sunt cel mai frecvent intalnite pe coate, genunchi, scalp, si spate.
Psoriazis eritrodermic implica inflamatie pe scara larga si exfoliere a pielii in cea mai mare din suprafata corpului. Acesta poate fi insotita de mancarime severa, umflaturi si durere. Acesta este adesea rezultatul unei exacerbare a psoriazisului in placi instabile, in special ca urmare a retragerii bruste a sistemice glucocorticoizi . Aceasta forma de psoriazis poate fi fatala ca inflamatia extrema si exfolierea perturba capacitatea organismului de a regla temperatura si de a indeplini functiile bariera.
Psoriazis pustular apare ca umflaturi ridicate umplute cu puroi neinfectioasa (pustule). Psoriazis pustular poate fi localizat, de obicei la nivelul mainilor si picioarelor, sau generalizata cu patch-uri pe scara larga care apar aleator pe orice parte a corpului. acrodermatita.
Nici unghiile nu sunt ocolite de psoriazis, peste 50% dintre pacienti prezentand modificari la nivelul unghiilor de la maini sau picioare (modificarea culorii normale in galbui-portocaliu, indepartarea de patul unghial).
Psoriazis – tratament
Desi nici un tratament este disponibil pentru psoriazis, exista mai multe optiuni de tratament. Agenti de actualitate sunt de obicei folositi pentru boala usoara, fototerapie pentru o boala moderata, si agenti sistemice pentru boli grave.
Majoritatea cazurilor de psoriazis sunt forme usoare iar tratamentul presupune hidratarea intensa a pielii cu creme si lotiuni speciale, cum sunt cele pe baza de aloe vera, sampoane, medicamente si expunerea pe termen scurt la razele soarelui.
Insa, in cazurile severe de psoriazis, tratamentul poate consta in mai multe proceduri indicate de catre medicul dermatolog, care uneori pot fi necesare pentru tot restul vietii.
Agenti de actualitate
Preparatele cu corticosteroizi topici sunt cele mai eficiente atunci cand sunt utilizate in mod continuu timp de 8 saptamani. Terapia asociata cu vitamina D si un corticosteroid pentru psoriazis in placi.
Un alt tratament topic utilizat pentru tratamentul psoriazisului este o forma de balneoterapie , care implica bai de zi cu zi in Marea Moarta . Aceasta se face de obicei timp de patru saptamani si cu diferite cantitati de expunerea la soare. Acest lucru este rentabil si a fost propagat ca o modalitate eficienta de a trata psoriazis fara medicatie.
Balneoterapia de la Marea Moarta este, de asemenea, eficient pentru artrita psoriazica.
Fototerapia
Fototerapie sub forma de lumina soarelui a fost mult timp utilizat pentru psoriazis. Lungimile de unda de 311-313 nanometri sunt cele mai eficiente, si lampi speciale au fost dezvoltate pentru aceasta aplicatie. Timpul de expunere trebuie controlat pentru a evita supra expunere si ardere a pielii. Lampile UVB ar trebui sa aiba un cronometru care va opri lampa atunci cand timpul se termina. Cantitatea de lumina utilizata este determinata de tipul de piele a unei persoane. Ratele crescute de cancer la tratament par a fi mici.
Agenti sistemice
Pacientii cu psoriazs mai pot folosi tratamente sistemice, inclusiv medicamente orale sau tratamente injectabile. Pacientii care urmeaza tratament sistemic trebuie sa aiba teste regulate de sange si a functiei hepatice pentru a verifica fenomenele toxice de la medicamente. Sarcina trebuie evitata pentru cei care folosesc aceste tratamente. Majoritatea oamenilor experimenteaza o reaparitie a psoriazisului dupa ce tratamentul sistemic este intrerupt.
Terapie alternativa
Studiile necontrolate au sugerat ca persoanele cu psoriazis sau artrita psoriazica pot beneficia de o dieta suplimentata cu ulei de peste bogat in acid eicosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA).
Severitatea bolii psoriazice a scazut dupa 3 luni de o dieta fara gluten la pacientii cu anticorpi anti-gliadina.
1 Comment
Sufar de psoriazis de 10 ani, am incercat cu sute si sute de produse ,am fost la o multime de doctori.
Dupa toate produse incercat si regimurile facute pot zis va am gasit exact ce cautat, tot la recomandarea unui medic.
Deci am folosit o crema naturala pentru psoriazis si eczeme de la Derma E. Eu personal sunt foarte multumita de rezultate, la mine functioneaza si recomand. Sanatate