Recomandări bune de citit înainte de marea sărbătoare creștină a Învierii Domnului – Paștele. Începe goana prin piețe și supermarketuri după carne de miel și produse tradiționale, se cumpără vin și ouă, uneori din surse îndoielnice, se prepară mâncăruri cu maioneză și prăjituri cu cremă care pot cădea greu la stomac. După săptămâni de post, urmează o abundență alimentară, iar organismul e pus la încercare. Nu este de mirare că abuzurile în materie de mâncare și alcool trimit destui români, în aceste zile, la spital! Ce trebuie să facem, ce nu?
Direcția de Sănătate Publică Timiş oferă populației o serie de recomandări privind consumul de alimente în perioada sărbătorilor pascale:
– Persoanele care au consumat, până la sărbători, doar alimente de origine vegetală sunt îndemnate să introducă treptat, în alimentaţie, produsele de origine animală şi să le consume cu moderaţie.
– Se recomandă atenţie sporită privind sursa alimentelor de origine animală, pe care le achizitionaţi în această perioadă.
– Cumpăraţi carne, ouă şi produse specifice sărbătorilor numai din unităţile comerciale autorizate şi verificaţi cu atenţie inscriptionările de pe etichetele afişate pe fiecare produs.
– Evitaţi alimentele fără certificarea sursei şi a analizelor specifice.
– Înainte de a consuma ouă (inclusiv cele pentru vopsit) asiguraţi-vă că sunt proaspete şi păstrate la temperaturi scăzute.
– Menţineţi în alimentaţia zilnică fructe şi legume de sezon.
– Consumaţi cu moderaţie cafea şi/sau orice altă băutură pe bază de cofeină.
– Evitaţi excesul de băuturi alcoolice.
– Evitaţi excesul de alimente care pot declanşa crize biliare, pancreatice şi cardiace.
– Faceţi mișcare (sport, mergeţi pe jos, exerciţii pentru articulaţii), sună aceste recomandări
– Persoanele cu afecţiuni cronice să respecte tratamentul medicamentos prescris şi să evite excesul alimentar.
– Consumaţi cu moderaţie dulciurile şi aluaturile specifice acestor sărbători.
– Mentineţi constant consumul de apă, zilnic, 1,5-2,5 litri.
– Variaţi alimentele din meniul zilnic şi consumaţi carne de miel cu moderaţie şi în cantităţi mici.
DSP București are propria paletă de recomandări de Paște:
– consumați numai carne care a fost cumpărată din rețeaua de magazine publice;
– nu consumați carne din tăieri clandestine, ambulante;
– nu consumați carne insuficient tratată termic;
– nu folosiți oua de rață / gâscă la prepararea cremelor, prăjiturilor, maionezei;
– nu uitați să vă spălați bine pe mâini cu săpun înainte de a prepara alimentele;
– trebuie să păstrați la frigider alimentele ușor alterabile: carnea, peștele, ouăle, maioneza, cremele;
– nu păstrați alimentele preparate lângă cele nepreparate (carne crudă lângă cea preparată, mezeluri, preparate tradiționale din carne de miel);
– nu achiziționați băuturi alcoolice tradiționale (vin, țuică) de la comercianți ambulanți;
– aveți grijă ce și cât mâncați.