Potrivit scrisorii suplimentare de intenţie convenită cu FMI, autorităţile au în vedere, pentru reducerea cheltuielilor din sistemul de sănătate, reducerea adaosului acceptat pentru medicamentele incluse în lista C2 (din care fac parte medicamente utilizate în tratarea cancerului, diabetului, HIV/SIDA, TBC) la maxim 1,5% pentru achiziţii cu amănuntul şi 4% pentru cumpărări en-gros, informeaza MEDIAFAX
“Va fi o scădere drastică a prezenţei acestor medicamente în farmacii pentru că niciun distribuitor nu va mai dori să le comercializeze. Costurile de distribuţie se ridică la 10-12% şi cu un procent de 4% nu poţi acoperi nimic. Şi în cazul farmaciilor, toate costurile lor de întreţinere sunt acoperite din aceste adaosuri şi dacă ele vor scădea vor alege să se aprovizioneze doar cu acele medicamente care le pot acoperi costurile. Nicăieri în lume nu există adaosuri atât de mici”, a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România, Viorel Vasile.
Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) şi totodată director general la Terapia Ranbaxy, a declarat pentru MEDIAFAX că dispariţia acestor medicamente de pe piaţă va avea efecte “devastatoare” asupra pacienţilor, care vor fi în imposibilitatea de a-şi urma tratamentele.
“Dacă scazi adaosul la un medicament ieftin, îl faci neinteresant şi va dispărea de pe piaţă. În ultimul an şi jumătate au ieşit deja din piaţă 1.500 de produse ieftine. Efectele asupra pacienţilor vor fi devastatoare, nu vor mai găsi medicamentele în farmacii şi nu îşi vor mai putea continua tratamentele pe termen lung”, a explicat Damian.
Viorel Vasile a adăugat că această măsură va impune scăderea preţurilor pentru o serie de medicamente, majoritatea oncologice, ceea ce va determina producătorii să nu mai lanseze aceste produse pe piaţa românească.
Directorul general al companiei farmaceutice A&D Pharma, care deţine şi reţeaua de farmacii Sensiblu, Robert Popescu, consideră că există riscul ca în aproximativ şase luni de la intrarea în vigoare a proiectului de ordin al Ministerului Sănătăţii, care include măsura de reducere a adaosului, pacienţii să nu mai găsească în farmacii tratamentele de care au nevoie.
Reprezentanţii distribuitorilor şi farmaciilor consideră că Guvernul trebuia să ia în calcul alte măsuri de reducere a cheltuielilor din sistemul de sănătate, printre care stoparea exporturilor paralele, introducerea unui preţ de referinţă pentru medicamentele din lista C2, precum şi negocierea acordării unor gratuităţi pentru volumele mari de medicamente comandate.
sursa: http://www.mediafax.ro
Sursa: mediafax.ro