Un proiect european ERASMUS, castigat de Societatea Romana de Chirurgie Vasculara, la nivel national, va reduce numarul de amputatii, mai ales la pacientii cu picior diabetic. Proiectul se refera la implementarea tehnicii endovasculare, care a devenit una din metodele preferate de chirurgii vasculari, in tratamentul bolii arteriale periferice.
“Pentru pacienti, avantajele sunt enorme, din doua motive. O data, aceste tehnici permit recuperarea mult mai rapida a pacientilor si, de asemenea, un timp de spitalizare de 5-6 ori mai redus. Pe de alta parte, aceste tehnici permit revascularizarea, adica refacerea circulatiei, in stadia de boala avansata, la care tehnicile clasice, inlocuite pas cu pas de tehnicile endovasculare, nu mai pot sa dea niciun rezultat. Cazuri in care singura noastra arma, acum, sa zic asa, este amputatia. Deci aceste tehnici, in multe cazuri, pot sa mai salveze membrele pacientilor de la amputatie“, declara prof. dr. Mihai Ionac – presedintele Societatii Romane de Chirurgie Vasculara.

Proiectul intitulat “Oportunități pentru dezvoltarea profesională în boala vasculară” a fost evaluat cu cel mai mare punctaj la categoria sa de către Agenția Națională Erasmus. Acest proiect are în parteneriat clinici de prestigiu în chirurgie vasculară din Europa: Departamentul de Chirurgie Vasculară din München, Germania; Clinica de Chirurgie Vasculară din Gröningen, Olanda și Great Middle East Health and Education Foundation, Ankara, Turcia. De asemenea, Centrul pentru promovarea învăţării permanente din Timisoara este partener, responsabil cu dezvoltarea componentei pedagogice.
“Din fericire, exista dotare si singurul lucru pe care trebuie sa il implementam cu foarte mare atentie este sa stim sa folosim abilitatile necesare. Sunt niste abilitati speciale, legate de faptul ca sunt materiale complet deosebite fata de lucrurile cu care noi suntem obisnuiti. Nu mai avem foarfeca, bisturiu, pense si portac, ci avem catetere, fire din material metallic, de consistenta si constructie diferite, baloane, stenturi”, a mai declarat prof. dr. Mihai Ionac.
Proiectul are ca obiectiv dezvoltarea unui model de invatamant la distanța in chirurgia vasculara periferica, in care medicii specialisti și rezidenti invata sa aplice tehnicile moderne endovasculare și microchirugicale de revascularizare la pacientii cu boala arteriala periferica, in special cei cu picior diabetic.
“In primul rand este vorba de ei, pentru ca la acesti pacienti exista o particularitate. Se infunda mai ales vasele de sange de dincolo de genunchi. Acestea sunt subtiri, au trei, patru milimetri in diametru si de foarte multe ori, nu numai ca este dificil sa le coasem in chirurgia deschisa, dar ele au si leziuni de ingustare sau de infundare, seriate. Si atunci este foarte dificil sa te plasezi cu bypas-ul, nu ai unde, insa aceste tehnici endovasculare iti ofera solutia, pentru ca poti sa faci repermeabilizari, cum spunem noi, adica sa refaci circulatia pe zone mai lungi”, explica prof. dr. Mihai Ionac, presedintele Societatii Romane de Chirurgie Vasculara.
Rezultatele scontate ale acestui proiect ERASMUS, in valoare de 139.000 de euro, mai includ crearea unui curriculum pentru boala arteriala periferica, la nivelul circulatiei de sub genunchi, crearea unei platforme on-line de informatii specifice si a de invatare a acestei tehnici operatorii endovasculare.