Traumatismele de intensitate mare pot produce o fractura de femur, indiferent de varsta si chiar daca acesta este cel mai lung si rezistent os din organismul uman. Un impact de intensitate mai mica, precum caderea din picioare, poate cauza fractura de diafiza femurala la persoanele in varsta, ale caror oase sunt slabite de osteoporoza.
“A fost vorba despre o fractura la nivelul femurului, la o pacienta de 80 de ani, victima unui traumatism prin cadere si s-a practicat reducerea deschisa a focarului de fractura si fixarea metalica cu o placa si suruburi.”
“Persoanele varstnice sufera de numeroase boli colaterale, cardiace, renale, pulmonare si imobilizarea la pat poate sa produca numeroase complicatii care pot fi vitale la varsta aceasta.”
“Varsta favorizeaza aparitia osteoporozei, scade rezistenta osoasa si oasele se rup mai usor. La pacientii varstnici, fracturile femurului de multe ori se finalizeaza prost pentru pacient daca nu se intervine chirurgical prompt.”
“In functie de tipul de fractura si de implantul folosit variaza foarte mult. Daca se foloseste un implant de generatie noua, recuperarea se face precoce, la 1-2 zile post-operator pacientul se mobilizeaza. Depinde de implantul folosit.”, a spus dr. Sorin Florescu, medic primar ortoped
Este esential ca pacientul sa respecte cu strictete recomandarile medicului, exercitiile fizice pe parcursul procesului de vindecare sunt extrem de importante.
autor: Liana Gorun