Refluxul gastroesofagian consta in trecerea unei cantitati mancare din stomac inapoi in esofag. Esofagul, spre deosebire de stomac , nu este rezistent la acidul clorhidric , iar rezultatul va fi afectarea mucoasei esofagiene , adica esofagita de reflux.
Persoanele care sufera de refluxul gastroesofagian au, de obicei, simptome cum ar fi leziuni esofagiene, care rezulta din acidul din stomac care trece pana in esofag. Acidul poate irita tesuturile esofagului rezultand intr-o durere in gat si tuse persistenta.
Cuprins:
Refluxul gastroesofagian: cauze
Cauza pentru care se produce refluxul gastroesofagian este neinchiderea etansa a sfincterului care separa esofagul de stomac (cardia) , generata la randul ei de factori diversi , incepand cu fumatul , care slabeste tonusul sfincterului cu pricina si culminand cu asa numita hernie hiatala , o afectare organica ce necesita in faze avansate interventie chirurgicala .
Simptome refluxul gastroesofagian
Refluxul gastroesofagian determina o varietate de simptome, inclusiv raguseala, durere in gat , dificultati de inghitire , indigestie , sforait, tuse cronica. Unele persoane care sufera de refluxul gastroesofagian au arsuri la stomac, in timp ce altele nu au acest simptom. Acest lucru se datoreaza faptului ca mancarea nu sta in esofag pentru foarte mult timp. Cu alte cuvinte, acidul nu are suficient timp pentru a irita esofagul.
Adultii care ssufera de refluxul gastroesofagian simt de multe ori gustul acru al bilei care le vine in gat . Acest lucru este, de asemenea, insotit de o senzatie, ca si de nod in gat, care ingreuneaza inghitirea. Gatul poate parea, de asemenea, sa arda si respiratie poate deveni dificila. Aceste simptome sunt cel mai adesea raspandita imediat dupa trezire.
Refluxul gastroesofagian poate duce, de asemenea, la sinuzita si dificultati de respiratie.
Diagnostic refluxul gastroesofagian
Stabilirea unui diagnostic la refluxul gastroesofagian pe baza simptomelor este nesigur.
Raspunsul la tratamentul cu acid de supresie este sugerat ca un instrument de diagnostic pentru confirmarea diagnosticului de reflex gastroesofagian, dar studiile au aratat ca raspunsul la Studiile empirice de tratament, cum ar (ca cu inhibitori ai pompei de protoni ) la acesti pacienti este de multe ori dezamagitoare.
Mai multe studii au subliniat importanta masurarii esofagiene proximale, sau, in mod ideal, expunerea faringiana la acid la pacientii cu simptome clinice de reflux gastroesofagian.
Inainte de a da un diagnostic medicul va trebui sa inregistreze istoricul medical al pacientului si poate solicita detalii despre simptomele pe care pacientul se confrunta. Medicul va trebui apoi sa efectueze un examen fizic, cu concentrare mai ales in jurul capului si a gatului .
Odata ce este facut un diagnostic, medicul va propune o metoda de tratament pentru refluxul gastroesofagian.
Tratament refluxul gastroesofagian
Odata ce pacientii au fost diagnosticati cu refluxul gastroesofagian, se recomanda schimbari comportamentale, inclusiv pierderea in greutate si schimbari de dieta.
In cele mai multe cazuri regimul alimentar poate rezolva problema, fara a fi necesara nici o interventie medicamentoasa .
Mai exact , iata ce puteti face pentru a scapa de neplacutele simptome daca suferiti de refluxul gastroesofagian :
- Renuntati la fumat , sau fumati cat mai putin cu putinta , deloc cu 2-3 ore inainte de culcare
- Mancati mese mici dar multe. Este logic ca un stomac plin va da pe afara (adica in esofag ) deci evitati sa mancati ‘’pe saturate“
- Incercati sa identificati alimentele dupa a caror ingestie va este rau. Este foarte important de precizat ca acestea difera de la pacient la pacient, iar tendinta medicilor de a uniformiza regimul este nejustificata. Spre exemplu, exista cazuri in care apa acidulata declanseaza neplacerile dar si pacienti la care aceeasi apa acidulata calmeaza simptomatologia. Nu va luati deci dupa scheme ci pur si simplu doar evitati alimentele care va fac rau, in special la masa de seara.
- Ultima masa a zilei trebuie luata cu cel putin 2-3 ore inainte de culcare. Practic, daca ora de culcare este, sa zicem, 23.00, mancati (mancare gatita) la cel tarziu 19.00-20.00, iar daca nu puteti rezista, pe la 21 – 22 mai puteti gusta niste alune , nuci, fistic, sau si mai bine, fructe ( bineinteles din cele care nu va provoaca arsuri si care la fel, difera de la persoana la persoana)
- Dormiti pe o perna destul de inalta, tot pentru a evita regurgitarea. Exista chiar perne special confectionate pentru pacientii cu aceasta afectiune, sigur se gasesc in strainatate, posibil sa fi aparut si pe la noi .
Daca urmand aceste indicatii simptomatologia ramane suparatoare atunci adresati-va medicului pentru a va prescrie un tratament medicamentos .