Medicii de familie, farmaciştii şi pacienţii, şi-au exprimat susţinerea faţă de implementarea prescripţiei electronice şi a cardului naţional al asigurărilor sociale de sănătate, la conferinţa de presă organizată miercuri, 21 martie, de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
„Ne dorim o reformă reală şi funcţională în beneficiul pacienţilor. Din punctul nostru de vedere, prescripţia electronică va trebui să uşureze accesul la medicamente, să permită eliberarea de medicamente de la farmacii din altă localitate decât cea de domiciliu, dar şi eliberarea fracţionată a medicamentelor prescrise de medic. Oricum, este un fapt pozitiv faptul că există deschidere şi dialog cu autorităţile”, a declarat Gheorghe Tache, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.
Dr. Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie din România a afirmat că medicii de familie acceptă implementarea prescripţiei electronice şi că acest lucru nu presupune o muncă în plus. “Prin introducerea prescrierii electronice, va fi mult mai transparent sistemul, ne va fi uşurată munca şi se va dovedi că medicii nu sunt hoţi. Va fi nevoie de o perioadă de timp în care prescripţia electronică să funcţioneze în paralel cu cea pe suport de hârtie şi am agreat deja cu CNAS ca acest mecanism să fie aplicat pentru o perioada de tranziţie de câteva luni” a adăugat dr. Doina Mihăilă.
Şi din perspectiva farmaciştilor, introducerea prescrierii electronice este binevenită deoarece „va contribui la creşterea transparenţei sistemului, în beneficiul pacientului, dar şi la uşurarea activităţii farmaciştilor. Reţeta nu va mai fi putea fi eliberată decât dacă va îndeplini toate normele, atât în ceea ce priveşte indicaţiile terapeutice, cât şi în privinţa prescrierii corecte. Până acum, farmaciştii erau penalizaţi pentru toate erorile de prescripţie”, a subliniat Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate aminteşte faptul că implementarea cu succes a acestor măsuri de îmbunătăţire a accesului asiguraţilor la servicii medicale şi medicamente depinde de parteneriatul cu ceilalţi actori din sistem și, de aceea, consideră deosebit de importante dialogul şi consultările permanente cu aceștia.
Sursa: Televiziunea Medicala