In cadrul cursului “Interdisciplinaritate in Diabet Zaharat“, desfasurat la Bucuresti, in data de 15 octombrie, prof.univ.dr. Gabriela Radulian a vorbit despre riscul cardiometabolic – o problema a secolului XXI.
“Nu putem face o distinctie intre ceea ce inseamna patologie de tip metabolic si patologie cardiovasculara. Pe fondul obezitatii de tip abdominal, pe de o parte apar fenomene de insulino rezistenta, fapt ce asociaza cresterea valorilor glicemice, diagnosticul de diabet zaharat, pe de alta parte apar modificari ale profilului lipidic. Asociind si modificarile specifice de tip inflamator, toate aceste elemente determina patologia cardiovasculara. Cand evaluam riscul cardiometabolic trebuie sa tinem cont de faptul ca 60 la suta din pacientii cu diabet zaharat, tip II sunt si hipertensivi. Cei care prezinta si dislipidemie si ei pot atinge tot de aproximativ 60 la suta. Vorbim despre pacientul cu risc cardiometabolic mai ales prin prisma elementelor definitorii ale sindromului metabolic: cresterea circumferintei abdominale, cresterea valorilor tensionale, cresterea trigliceridelor, simultan cu scaderea HDL colesterolului si bineinteles cresterea valorilor glicemiei.”, a spus Gabriela Radulian, Şeful Secţiei Clinice Diabet II, din cadrul Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice “Prof. Dr. N. Paulescu”.
Pacientul cu risc cardiometabolic trebuie tratat si de cardiolog si de diebetalog
“Atunci cand pacientul cu risc cardiometabolic trebuie sa fie tratat este nevoie si de cardiolog, si de diabetolog pentru a putea realiza acest management integral ala acestor pacienti. Este important ca sa intervenim pentru cresterea calitatii vietii acestor pacienti si cu reducerea riscului de mortalitate. Pacientii cu diabet zaharat au ca principala cauza de deces boala cardiovasculara, fie ca este vorba de afectare cardiaca sau de accident vascular cerebral.”
“Studiul Predator realizat de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a evidentiat faptul ca prevalenta diabetului in Romania este de 11 la suta. Este vorba de un numar mare de pacienti, 90 la suta din acestia sunt cu diabet zaharat de tip II, restul de 10 la suta fiind vorba de pacientii cu diabet zaharat de tip I. Alimentatia omului modern cat si sedentarismul constituie principalii factori care sunt asociati cresterii prevalentei diabetului zaharat. La nivel mondial, diabetul reprezinta o adevarata epidemie, in 2013 exista 382 milioane de pacienti cu diabet zaharat, iar estimarile pentru anul 2035 indica o crestere cu aproximativ 55 la suta a acestui numar.” adauga Gabriela Radulian, Şeful Secţiei Clinice Diabet II, din cadrul Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice “Prof. Dr. N. Paulescu”.
Pacientul cu diabet zaharat este un pacient cu risc cardiovascular. Federatia Internationala a Diabetului trage un semnal de alarma afirmand ca la fiecare sase secunde decedeaza un pacient cu diabet zaharat datorita, de cele mai multe ori unei probleme de tip cardiovascular.
autor: Liana Gorun