O analiza de sange poate depista Alzheimerul cu pana la 4 ani inainte de aparitia simptomelor, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Lund, din Suedia. O descoperire extreme de importanta, in conditiile in care , de la descoperirea bolii, nu s-au mai facut progrese semnificative.
„De 100 de ani nu s-au facut progrese semnificative, de la identificarea bolii. Daca am avea programe de screening care sa permita un raport foarte bun cost-eficienta si cu o specificitate mare, adica sa poate sa identifice pacientii care au boala Alzheimer, recoltand sange, spre exemplu, prin interventii minore, atunci eu as instaura tratamentul destul de devreme incat eficienta acestuia sa fie semnificativa”, spune medicul psihiatru Mihai Gaina.
Acuratete de 90%
Cercetatorii de la Universitatea Lund, din Suedia, au examinat 340 de pacienti cu insuficienta usoara a memorie si au dezvoltat un algoritm care combina datele dintr-un simplu test de sange si teste scurte de memorie. Noua metoda de diagnosticare avut o acuratete de 90%.
In prezent pana la 30% din bolnavii de Alzheimer raman nediagnosticati, spune profesprul Oskar Hannson. Iar depistarea precoce le-ar da pacientilor sansa de a incetini evolutia bolii.
INS: La fiecare trei secunde, cineva in lume dezvolta dementa Potrivit Institutului National de Statistica, in 2019 erau peste 50 de milioane de persoane cu diferite forme de dementa, iar numarul lor creste incontinuu, pana in 2050 numarul lor ar putea depasi 150 de milioane.
Odihna contribuie la sanatatea mentala
„E vorba de o igiena a somnului, de o indepartare de aceste obiecte care emit lumina albastra si care impiedica secretia de melatonina si felul in care se desfasoara, sa avem macar patru cicluri de somn de o ora jumatate in fiecare noapte, daca se poate intre 22:00 si 02:00”, recomanda medicul Mihai Gaina.
Maladia Alzheimer este o boala neurodegenerativa al carei debut este insidios, determinata de acumularea unor toxine la nivelul creierului.
Alzheimer, cea mai frecventa boala a batranetii
Dementa Alzheimer reprezinta intre 50% si 70% din dementele varstnicilor. Ea afecteaza circa 8% din persoanele de peste 65 de ani si 30% din cele peste 85 de ani, fiind a saptea cauza de mortalitate la nivel mondial, potrivit Societatii Romane Alzheimer.
In Romania, aproximativ 350.00 de persoane sunt diagnosticate cu Alzheimer, mult peste media europeana.
Cauzele maladiei nu au fost pe deplin descoperite de oamenii de stiinta. In cazurile in care boala debuteaza intre 30 si 60 de ani, se suspecteaza o cauza genetica, in timp ce peste 60 de ani boala este determinata de un complex de factori care au modificat creierul pe parcursul mai multor decenii.
1 Comment
Pingback: Riscul de Alzheimer, depistat cu 4 ani inainte de aparitia simptomelor, cu ajutorul unor analize de sânge • VoxMedical | Viata si sanatate