Tratamentul în domeniul oncologic este unul deosebit de complex, în care fiecare element contează, astfel încât, în ultima perioadă de timp, a început să se acorde o importanţă din ce în ce mai mare nutriţiei la persoanele diagnosticate cu cancer.
Clinica Medisprof din Cluj Napoca trage un semnal de alarmă asupra rolului alimentaţiei pacienţilor oncologici, aspect ce poate influenţa decisiv răspunsul organismului la tratamentul administrat.
Medicii specialişti realizează o evaluare complexă a stării de sănătate a pacienţilor din punct de vedere nutriţional şi intervin prin diete personale adecvate fiecărui caz în parte.
„O alimentaţie corectă este esenţială pentru menţinerea stării de sănătate a pacienţilor bolnavi de cancer, diminuarea efectelor secundare induse de chimioterapice, şi nu în ultimul rând, pentru creşterea imunităţii şi o mai bună rezistenţă a organismului” afirma managerul clinicii Medisprof, dr. Carolina Udrea.
Pierderea în greutate până la malnutriţie apare la mai mult de 50% din cazuri, procentul fiind însă variabil în funcţie de tipul de cancer.
“Apariţia malnutriţiei este însoţită de astenie, fatigabilitate, incapacitate de a face faţă tratamentului şi, de asemenea, poate să întârzie recuperarea sau vindecarea, crescând astfel riscul apariţiei complicaţiilor. Este absolut necesară prevenirea pierderii în greutate şi nu trebuie neglijate nici eventualele reacţii adverse ale tratamentului sau unele simptome care pot altera calitatea vieţii din punct de vedere nutriţional (alterări ale gustului şi mirosului, greaţă, vărsături, disfagie, diaree, inapetenta)” subliniază Iulia Tutui, nutriţionist la Clinica Medisprof.
Dieta pacientului oncologic trebuie să fie echilibrată, să conţină toate cele 3 grupe de macronutrienti (proteine, lipide, hidraţi de carbon) şi micronutrienti (vitamine şi minerale). Proporţia recomandată de macronutrienti în dieta este următoarea: hidraţi de carbon – 50-60%, proteine – 25-30%, lipide – 20-35%. În plus, pacienţii sunt sfătuiţi să consume alimentele cu un conţinut scăzut de grăsimi săturate: peştele, lactatele degresate, carne slabă, pui, ouă (nu mai mult de 3/săptămână), nuci, seminţe. Vitaminele şi mineralele ajuta la buna funcţionare a organismului şi cresc imunitatea, lucru deosebit de important pentru pacientul oncologic, care se confruntă frecvent cu diverse carente. Suplimentele alimentare de vitamine şi minerale sunt admise cu precizarea că ele nu trebuie să înlocuiască o masă normală, ci să o completeze.
Sursa: Televiziunea Medicala