Trei miliarde de euro în ultimii zece ani! Atât a costat România, cea de-a doua cea mai săracă ţară din UE, plecarea medicilor în străinătate. Suma reprezintă costul instruirii acestei categorii de personal. Primele state unde au ajunși acești specialiști sunt Franţa, Germania şi Marea Britanie, în fiecare dintre aceste ţări existând aproximativ 4.000 de medici români.
De ce au plecat atât de mulți medici trebuie căutat… în buzunar: nivelul de salarizare extrem de dezechilibrat, arată Financial Times. Un medic român nu găsește în plicul de leafă decât câteva sute de euro pe lună. În alte țări, precum Marea Britanie şi Germania, medicii români pot câştiga până la 3.000 de euro dacă lucrează în schimburi de noapte, notează Agerpres.
Vasile Astărăstoae, şeful Colegiului Medicilor din România, consideră emigrarea unui număr aşa de mare de medici români în Occident a paralizat sistemul naţional de sănătate, lăsând multe judeţe cu un singur specialist cardiolog la milioane de oameni: “Dacă dumneavoastră credeţi că situaţia este rea în Bucureşti, în zonele rurale ea este tragică”.
Autoritățile române admit că nu au ce face pentru a concura cu salariile din Occident. Mariana Câmpeanu, ministrul muncii din România, a pus un diagnostic amar problemei plecării medicilor români: “Marea Britanie ar trebui mai degrabă să ne mulţumească decât să spună că românii merg în Marea Britanie doar pentru ajutoare” .
Firmele care recrutează medici români pentru spitalele din vestul continentului socotesc că exodul medicilor nu este provocat numai de bani, ci și de posibilitățile ridicate de avansare profesională: medicii români, bine pregătiți, pragmatici, au şanse mai bune să ”crească” în străinătate!