Cifrele sunt îngrijorătoare privind asistenta pacienţilor cu BPOC în România, conform prof. Florin Mihaltan, preşedintele Societăţii Romane de Pneumologie.
“Sistemul sanitar românesc şi Casa de Asigurări aveau nevoie de acest semnal de alarmă pentru a putea aduce corecţii de strategie. Acest lucru va fi posibil dacă va fi demarata şi faza a doua a proiectului, care ne poate furniza detalii suplimentare despre evoluţia exacerbărilor, în mai multe spitale, cu o mai mare uniformitate în selecţia acestor centre”, a adăugat prof. Mihaltan.
În cazul BPOC, la capitolul asistentă la domiciliu a traheostomizatilor, România ocupa ultimul loc la nivel european, conform unui studiu realizat de Societatea Europeană Respiratorie şi Forumul Societăţii Europene.
La capitolul programe de reabilitare România se situează pe penultimul loc în Europa
Auditul European releva faptul că doar două unităţi din zece pot susţine la domiciliu pacienţii cu BPOC. La capitolul programe de reabilitare, nu există decât la două spitale posibilităţi de asistare, clasându-ne pe penultimul loc în Europa.
Ţinând cont de faptul că lipseşte asistenţa la domiciliu, România este codaşa la prescripţiile la domiciliu de oxigenoterapie de lungă durată şi la ventilaţie non-invaziva la domiciliu.
La capitolul reinternari, ne situăm undeva la mijloc, cu 19% bolnavi readmişi în spital, în comparative cu media europeană, care e de 35,1%.
sursa: http://www.paginamedicala.ro/