Federatia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a marcat în luna martie “Luna Internaţională de Luptă Impotriva Cancerului Intestinului Gros. Cu aceastăocazie, FABC a organizat o serie de acţiuni menite să sensibilizeze atenţia opiniei publice cu privire la cancerul intestinului gros, precumşi la metodele de prevenire ale acestuia.
In perioada 7-31 martie, FABC a desfăşurat o campanie de informare în trenurile Metrorex, magistrala M2: Berceni-Pipera, având drept slogan: Ce NU stiţi despre cancerul intestinului gros? Astfel, peste 700.000 de călători au avut posibilitatea de a afla informaţii legate de cancerul intestinului gros prin intermediul unor afişe dispuseîn incinta metroului.
“Am încercat în luna martie să oferim o informare cuprinzătoare şi corectă a oamenilor cu privire la acest tip de cancer, considerând că acesta este primul pas către prevenţie şi educare. De aceea, în cadrul acestei campanii am vrut să aducem informaţia cât mai la îndemână oamenilor şi să fim prezenţi în cât mai multe locuri, sperând că în acest fel să-i determinăm pe oameni să conştientizeze importanţa controalelor medicale periodice” a declarat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia.
In weekend-ul 19-20 martie, FABC a organizat la Predeal pentru jurnalişti un workshop cu tema “Luna Internaţională de Luptă Impotriva Cancerului Intestinului Gros”. In cadrul acestui seminar jurnaliştii au putut discuta cu specialişti în oncologie despre metodele de prevenire şi diagnosticare ale acestui tip de cancer şi au putut asculta povestile unor pacienti cu cancer de intestin gros.
“Ne-am bucurat să vedem un interes crescut din partea mass-media pentru acest subiect. Cu ajutorul presei, mesajul şi informaţiile transmise de noi pot ajunge la mai mulţi oameni şi acest lucru este foarte important pentru educarea populaţiei”,a mai declarat Cezar Irimia.
Tot în cadrul acestui workshop a fost lansată şi pagina de facebook a campaniei. Această pagină va ramâne activă şi după terminarea campaniei pentru toţi aceia care au nevoie de informaţii cu privire la această boală, precum şi pentru cei care doresc să-şi arate susţinerea faţă de acţiunile FABC şi faţă de pacienţi.
La sfârşitul lunii martie, în data de 26, FABC a organizat o mini caravană de informare în parcul Herăstrău, intrarea Charles de Gaulle. Peste 800 de oameni au vizitat cortul şi au văzut mesajele campaniei, iar 2000 de oameni au primit din partea organizatorilor pliante informative despre cancerul intestinului gros.
Cei prezenţi au luat parte la o demonstraţie de fitness, oferită de Florentina Opriş, cunoscută ca promotor al unui stil de viaţă sănătos. Alături de ea s-au aflat Cristina Stamate şi Stela Popescu în calitate de susţinătoare alecampaniei FABC. De asemenea, un medic specialist oncolog a oferit celor interesaţi informaţii despre cancerul intestinului gros şi metodele de prevenire ale acestei boli.
Impactul bolii
Atât la nivel mondial, cât şi în ţara noastră, cancerul intestinului gros este al doilea tip de cancer ca frecvenţă în rândul bărbaţilor, dar şi al femeilor, reprezentând 13% din totalul cazurilor de cancer. Anual, în Europa, aproape 190.000 pacienţi sunt diagnosticaţi cu acest tip de cancer. Aproximativ 20% dintre pacienţi sunt, în momentul diagnosticării, deja în faza de metastaza a bolii (cancerul s-a extins dincolo de intestinul gros). In jur de 56.000 de persoane mor în fiecare an din cauza cancerului intestinului gros în SUA, iar rata mortalităţii în Europa depăşeşte 100.000 de pacienţi pe an.
Conform Globocan 2008, incidenţa anuală a acestei forme de cancer în ţara noastră este de 8.696 cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecvenţă a celor mai întâlnite formede cancerla ambele sexe. Cazurile de cancer al intestinului gros apar în cele mai multe cazuridupă vârsta de 50 de ani, aşadar consultul anual la medic după această vârstă ar trebui să fie obligatoriu.
Şansa vindecării pacienţilor cu acest tip de cancer este strâns legată de stadiul bolii la momentul diagnosticării. Cancerul intestinului gros este unul dintre tipurile de cancer care poate fi tratat cu succes, daca este diagnosticat la timp. Adesea însă, cancerul intestinului gros nu are nicio simptomatologie până în stadiul final al bolii.
autor: Maria Rohnean
Sursa: Televiziunea Medicala