Rubeola, boala contagioasa a copilariei debuteaza initial cu simptome de infectie ale cailor respiratorii, insa, in unele cazuri, pot aparea si complicatii severe, cea mai importanta fiind encefalita.
Cuprins:
Rubeola – simptome
Rubeola este o boala infecto contagioasa a copilariei care se manifesta prin doua sindroame principale, febra si eruptia. Apare atunci cand copiii intra in colectivitate.
Transmiterea se face pe cale respiratorie, iar virusul patrunde in organism, ajunge la nivelul ganglionilor. Manifestarea principala este eruptia.
Boala debuteaza initial cu simptomatologie de infectie de cai respiratorii superioare, curge nasul, tuseste, dureri de cap si febra. Apoi apare eruptia, este catifelata la palpare.
Simptomul principal care ajuta in diagnostic este adenopatia generalizata si cuprinderea ganglionilor occipitali si retroauriculari.
Rubeola – complicatii
Boala este autolimitanta, dar pot aparea complicatii de suprainfectii, pneumonii, faringite. Exista o complicatie virala, pneumonia, dar, in special encefalita. Complicatie cu mortalitate mare si are mecanisme diferite, poate apare in perioada de stare a bolii sau in convalescenta.
Este important ca orice femeie ce doreste sa ramana insarcinata sa isi faca testul pentru a vedea daca a avut sau nu rubeola, asta daca nu isi mai aduce aminte daca a facut aceasta boala. Complicatiile care pot aparea la fat si, ulterior la copil sunt, uneori chiar fatale.
“Rubeola poate fi aparuta in timpul vietii sau rubeola congenitala care apare apare daca mama face aceasta boala in primele trei trimestre de sarcina. Manifestarile sunt cele mai severe daca apare in primul trimestru de sarcina, pentru ca atunci se formeaza organele, si acest organ nu mai este format bine, frecvent cardiace, cerebrale, oculare si care impieteaza viata normala a unui pacient. De multe ori apare avortul spontan. Daca apare in al treilea trimestru de sarcina exista si aici manifestari care pot duce la tulburari de concentrare a copilului, de invatare.”, sustine dr. Virgil Musta, medic primar infecționist, Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara.
In cazul in care boala apare chiar inainte de a naste sau in primele zile poate aparea o afectare severa a bolii la copil, cu mortalitate mare.
Rubeola – tratament
Ca majoritatea bolilor virale nu are tratament specific. Se dau antiinflamatorii si vitamine, repaus la pat, lichide multe. Ca preventie exista vaccinare, care se face in primul an de la nastere. Durabilitatea vaccinului este intre 10-15 ani, dupa care se poate face revaccinarea. Uneori am vazut cazuri de rubeola la copii care au facut vaccinul, probabil nu au creat imunitate suficient de buna, dar, in urma bolii imunitatea este mult mai buna si de lunga durata.
Izolarea la domiciliu, in rubeola, este intre 1-2 saptamani, pentru a preveni alte imbolnaviri si, totodata pentru a nu contamina alte persoane.
autor: Liana Gorun
2 Comments
Pingback: Diferentele dintre sterilitate, infertilitate si impotenta • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Sarcina cu risc crescut – diagnosticare, monitorizare, solutii • VoxMedical | Viata si sanatate