Lipsa acută de personal din spitalele publice îi face pe şefii unităţilor medicale să recurgă la măsuri de criză. Este şi cazul Maternităţii Bega din Timişoara unde una dintre cele două săli de intervenţii chirurgicale şi naşteri a fost închisă. Decizia a fost luată după ce multe asistente au plecat la cele două clinici private din oraş sau în străinătate. Şi asta din cauza salariilor mici şi din cauza condiţiilor precare din unităţile de stat.
Nenumărate cereri pentru deblocarea posturilor au fost înaintate Ministerului Sănătăţii până acum, însă fără răspuns. “În momentul în care au început să plece asistentele am făcut permanent demersuri şi încercăm să explicăm necesitatea şi obligativitatea de a funcţiona cele două săli de naştere, inclusiv angajarea de persoanl. În fiecare săptămână, lună, discutăm cu directorii, managerii vin aici, ştiu despre probleme, s-au făcut demersuri către Ministerul Sănătăţii. Ne chinuim să vedem care este modalitatea legală de angajare a personalului medical “, a declarat Marius Craina, director medical la Maternitatea Bega.
Pentru a putea redeschide cel de-al doilea bloc de naşteri ar fi nevoie de cel puţin şase asistente. “Nu putem asigura turele. Noi trebuie să funcţionăm la sala de naştere cu ture de 24 din 24 de ore, în regim non-stop. Aici nu se întrerupe activitatea nicio secundă. Cealaltă sală de naşteri în prezent funcţionează în regim normal, dar acolo avem foarte multe probleme pentru că nu putem da drumul la libere, nu putem plăti nici măcar orele suplimentare. Ne chinuim, mai ales în perioadele de concediu, să vedem cum ne organizăm, cum punem turele ca să asigurăm acest regim de permanenţă şi să îşi poată lua şi ele concediu de odihnă. Chiar astăzi am auzit o asistentă care a spus că are peste 300 de ore libere adunate.”
Unitatea sanitară nu are personal medical suficient nici pentru cele două saloane de terapie intensivă inaugurate la începutul acestei săptămâni. “Mai sunt şi celelalte sectoare deficitare: secţia de obstretică, secţia de ginecologie, ambulanţa de urgenţă. La niciuna nu pot să zic că stăm cu personalul în limite normale.”, a mai adăugat Marius Craina.
La Maternitatea Bega din Timişoara au loc aproximativ 2400 de naşteri pe an.
Sursa: Televiziunea Medicala