Planul National de Combatere a Cancerului nu contine nici macar una dintre masurile recomandate de Planul European de Lupta Impotriva Cancerului in ceea ce priveste combaterea consumului de tutun Comunitatea medicala, stiintifica si academica, implicata la nivel local si global in lupta cu efectele consumului de produse din tutun si nicotina a primit cu incredere si speranta prevederile noului Plan European de Lupta Impotriva Cancerului, lansat in februarie 2021 de catre Comisia Europeana.
Unul din pilonii centrali ai acestui plan este reducerea consumului de tutun pana la 5% pana in anul 2040. De asemenea, Planul European de Lupta Impotriva Cancerului a stabilit modalitatile prin care se va atinge acest obiectiv, constand in aplicarea mult mai ferma a reglementarilor in domeniu si revizuirea reglementarilor existente, pentru a tine pasul cu ritmul aparitiei de noi modalitati de livrare a tutunului si nicotinei catre consumatorii europeni.
Aceasta include revizuirea reglementarilor privind publicitatea produselor din tutun si nicotina, revizuirea reglementarilor privind fumatul in spatiie publice inchise pentru a include noile produse din tutun si revizuirea reglementarilor privind taxarea acestor produse beneficiare actualmente de un regim de taxare inexistent sau preferential. In iulie 2021, Organizatia Mondiala a Sanatatii a prezentat opiniei publice Raportul Global de Progres al Luptei cu Consumul de Tutun.
Pentru prima data, acest raport a inclus date legate de noile produse pe baza de nicotina si riscul acestor produse pentru generatia tanara. Directorul OMS a accentuat cu aceasta ocazie nevoia de reglementari mai ferme, care sa previna initierea utilizarii acestor produse de catre copii si tineri, cat si faptul ca 84 de tari ale lumii trebuie sa adopte legislatie stricta in acest sens.
Romania, alaturi de alte 181 de tari ale lumii, este semnatara a Conventiei Cadru privind Controlul Tutunului, ratificata prin Legea nr. 332/2005. In octombrie 2018, cea de-a 8-a Conferinta a Partilor Conventiei Cadru privind Controlul Tutunului a adoptat decizii prin care statele semnatare au ajuns la acordul ca reglementarile privind produsele din tutun trebuie sa fie aplicate in totalitatea lor conform prevederilor tratatului international, ca trebuie extinse la noile produse din tutun, recomandand revizuirea legislatiilor nationale in acest sens.
In ciuda acestor directii strategice concrete exprimate de catre Planul European de Lupta Impotriva Cancerului si de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, membrii Initiativei 2035 Fara Tutun au constatat cu surprindere ca varianta de Plan National de Combatere a Cancerului lansata de curand nu contine nici macar una dintre aceste masuri recomandate de catre Comisia Europeana sau OMS. Dimpotriva, am constatat ca planul include intregul capitol de preventie a factorilor de risc pentru bolile netransmisibile abia ca al treilea obiectiv definit, in conditiile in care preventia ar trebui sa fie prioritara.
Mai mult de atat, masurile propuse (respectiv, promovarea unui stil de viata sanatos, pliante, conferinte) sunt in totala contradictie cu masurile recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind eficiente in reducerea consumului de tutun, existand numeroase date stiintifice care arata ineficienta lor in conditiile in care sunt abordate izolat de masurile de reducere a accesibilitatii si atractivitatii produselor din tutun.
Un alt exemplu concret care arata nevoia de amendare a masurilor prevazute in plan este abordarea propusa legata de cancerul bronhopulmonar, aflat pe primul loc de ani de zile in Romania la sexul masculin, reprezentand o patologie cu legatura incontestabila directa cu consumul de tutun in peste 90% din cazuri. Din varianta prezentata de plan lipsesc complet actiuni concrete si dovedite de reducere a consumului de tutun precum-actualizarea legii antifumat cu aspecte care tin de reglementarea tutunului incalzit si tigarii electronice, alocarea de fonduri suficiente si extinderea retelei de cabinete de consiliere a fumatorilor sau introducerea in regim de urgenta a atestatului de tabacologie.
Dupa cum stim deja, pandemia COVID-19 a afectat in mod disproportionat persoanele care sufera de efectele devastatoare ale fumatului. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, fumatorii prezinta un risc crescut de boala severa in caz de infectie cu virusul SARS-CoV-2.
Fumatul (inclusiv al tigarilor electronice) slabeste sistemul imunitar, creste riscul de infectii respiratorii si este o cauza majora a multor afectiuni care cresc considerabil riscul de complicatii severe ale COVID-19, cum ar fi bolile cardiovasculare si cerebrovasculare, BPOC si diabetul. Renuntarea la fumatul de orice tip reduce riscul complicatiilor COVID-19, precum si costurile de ingrijire pe termen scurt si lung a acestor pacienti.
Dupa cum a afirmat de curand Directorul General OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “daca tutunul ar fi fost un virus, atunci impactul lui ar fi fost demult denumit pandemie, iar lumea intreaga ar fi alocat toate resursele posibile pentru a il opri.”
COVID-19 a insemnat peste 40.000 de decese in Romania intr-un singur an. Consumul de tutun inseamna, in fiecare an, peste 36.600 de decese. Acestea sunt cifre care arata atat rolul covarsitor pe care il are consumul de produse din tutun si nicotina in producerea si perpetuarea bolilor cronice in Romania cat si, in egala masura, nevoia de
politici ferme, consecvente si coerente de reducere a acestui impact devastator.
In septembrie 2016, societatea civila, medicala si academica a Romaniei a adus in atentia factorilor de decizie, in prezenta si cu sustinerea Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Werner Iohannis, prima strategie nationala integrata de reducere a consumului de tutun, 2035 – Prima generatie fara tutun din Romania. Initiativa este sustinuta in prezent de peste 350 de organizatii neguvernamentale care au semnalat, in repetate randuri, prevalenta consumului de tutun in randul copiilor romani (de exemplu, faptul ca 14,6% dintre copiii cu varste intre 13 si 15 ani au declarat ca au fumat, iar 8,2% ca au folosit tigarete electronice in ultimele 30 de zile.
Obiectivul principal al strategiei este reducerea consumului de tutun la sub 5% din populatia cu varste cuprinse intre 13-15 ani. Avem in vedere pentru Romania ca generatia nascuta in 2017 sa devina in 2035 prima generatie libera de aceasta dependenta cu efecte devastatoare. Ca atare, ne exprimam suprinderea ca nici unul din elementele acestei strategii nu si-a gasit locul in varianta prezentata public a Planului National de Combatere a Cancerului. Consideram ca este vital ca cetatenii Romaniei, mai ales generatiile viitoare, sa poata beneficia direct de o schimbare de paradigma a preventiei in sanatatea publica, printr-o abordare sustenabila si bazata pe dovezi stiintifice a factorilor de risc majori pentru bolile netransmisibile (alcool, alimentatie deficitara, sedentarism, management insuficient al stresului sau somnului etc).
In acest context, ne manifestam increderea ca varianta preliminara a Planului National de Combatere a Cancerului va fi semnificativ revizuita in ceea priveste masurile pentru reducerea consumului de tutun, tinand cont de recomandarile si opiniile comunitatii stiintifice si medicale. Membrii Initiativei 2035 Fara Tutun, reprezentand principalele organizatii medicale, stiintifice, academice, de tineret si protejare a drepturilor copiilor, va stau la dispozitie cu expertiza specifica necesara.
Semnatarii- lista valida la data de 31 Ianuarie 2022
Prof. Univ. Dr. Daniel Coriu, Presedinte Colegiul Medicilor din Romania
Prof. Dr. Roxana Maria Nemes, Presedinte Societatea Romana de Pneumologie
Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Presedinte Sectiunea de Cancer Pulmonar a Societatii Romane de Pneumologie
Prof. Dr. Florin Mihaltan, Fost Presedinte al Societatii Romane de Pneumologie
Prof. Dr. Dragos Vinereanu, Presedinte Fundatia Romana a Inimii, Presedinte Senatul UMF Carol Davila
Prof. Dr. Bogdan Alexandru Popescu, Presedinte al Societatii Romane de Cardiologie
Prof. Dr. Mihai Ionac, Secretar General al Societatii Romane de Chirurgie Vasculara
Prof. Dr. Eduard Apetrei, Medic primar cardiolog, Membru Academia de Stiinte Medicale
Prof. Dr. Dan Gaita, Membru in Comitetul Director al Societatii Europene de Cardiologie si al European Heart Network
Prof. Dr. Catalina Poiana, Presedinte Societatea Romana de Endocrinologie
Prof. Dr. Carmen Bunu Panaitescu, Presedinte Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica
Prof. Dr. Popescu Mircea Ioachim, Medic primar cardiolog, Sef Clinica Cardiologie Oradea
Prof. Dr. Anca Dana Buzoianu, Decanul Facultatii de Medicina Iuliu Hatieganu, Universitatea de Medicina si Farmacie
Cluj-Napoca, Presedinte al Asociatiei Decanilor Facultatilor de Medicina din Romania
Prof. Dr. Doina Adina Todea, Universitatea de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca Iuliu Hatieganu, Medic Primar
Pneumologie, Membru in Comisia de Pneumologie a Ministerului Sanatatii
Prof. Dr. Kikeli Pal Istvan, Presedinte Fundatia Procardia
Prof. Dr. Zoltan Abram, Universitatea de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie din Targu Mures
Prof. Dr. Monica Tarcea, Universitatea de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie din Targu Mures (cercetator in
domeniul fumatului)
Prof. Univ. Dr. Sorin Rugina – Asociatia Medicilor Infectionisti,Epidemiologi si Microbiologi din judetul
Constanta(AMIEM)
Prof. Univ. Dr Oana Arghir, Facultatea de Medicina Universitatea Ovidius din Constanta, Director Medical Spitalul
Clinic de Pneumoftiziologie Constanta
Prof. Dr. Miron Bogdan, Presedinte Fundatia Pneuma
Conf. Univ. Dr. Alexandra Cucu, Director CNEPSS- INSP
Conf. Dr. Valentin Nadasan, Universitatea de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie din Targu Mures
Dr. Raed Arafat, Societatea de Medicina de Urgenta si Catastrofa din Romania
Dr. Dina Mergeani, Presedinte Asociatia Societatea Nationala de Medicina a Familiei/Medicina Generala
Dr. Rodica Tanasescu, Vice-Presedinte Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti
Dr. Cristina Cornelia Isar, Vice-Presedinte Centrul National de Studii pentru Medicina Familiei/Grupul RespiRo al
CNSMF/Societatii Nationale de Medicina a Familiei
Dr. Catalina Panaitescu, Grupul RespiRo al CNSMF/Societatii Nationale de Medicina a Familiei
Dr. Valeria Herdea, Asociatia Romana pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie (AREPMF)
Dr. Sandra Alexiu, Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov
Dr. Raluca Zoitanu, Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie
Dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, Medic primar cardiologie, FACC, FESC. Cardiomed SRL & Cardioscience SRL Bucuresti
Dr. Beatrice Mahler, Manager, Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucuresti, Vicepresedinte Comisia de
Pneumologie, Sef de Lucrari, UMF Carol Davila Bucuresti, Disciplina Pneumoftiziologie
Dr. Edith Simona Ianosi, Clinica Pneumologie Tirgu Mures
Dr. Magdalena Ciobanu, Expert al Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Comisiei Europene pentru Controlul Tutunului
Dr. Teodora Ciolompea, Manager Centrul de Evaluare si Tratament al Toxicodependentelor pentru Tineri Sfantul
Stelian, Bucuresti
Sorina-Elena Baiasu si Mihai-Cristian Persu, Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania:
Asociatia Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti (SSMB)
Asociatia Organizatia Studentilor Medicinisti din Cluj (OSM)
Asociatia Societatea Studentilor Medicinisti Iasi (SSMI)
Asociatia Societatea Studentilor Medicinisti Craiova (SSMC)
Asociatia Studentilor Medicinisti din Oradea (ASMO)
Asociatia Societatea Studentilor Medicinisti Hipocrate din Sibiu (SSMHS)
Asociatia Societatea Studentilor in Medicina Timisoara (SSMT)
Asociatia Stiintifica a Studentilor Medicinisti Brasoveni (ASSM)
Liga Studentilor Tirgu-Mures (LSTGM)
Asociatia Studentilor Medicinisti si Tinerilor Medici din Constanta (ASMTMC)
Asociatia Societatea Studentilor Medicinisti Galati (SSMG)
Asociatia Universitara pentru Medicina si Asistenta Medicala (AUMAM)
Bogdan-Mihai Ardeleanu, Presedinte Federatia Asociatiilor Studentilor Farmacisti din Romania:
Societatea Studentilor in Farmacie Bucuresti (SSFB)
Organizatia Studentilor Farmacisti Cluj-Napoca (OSF Cluj-Napoca)
Organizatia Studentilor Farmacisti din Craiova (OSF Craiova)
Societatea Studentilor Farmacisti Iasi (SSFI)
Asociatia Studentilor Farmacisti din Oradea (ASFO)
Organizatia Studentilor Farmacisti Sibiu (OSF Sibiu)
Asociatia Studentilor Farmacisti Targu Mures (ASF Targu Mures)
Liga Studentilor Farmacisti din Timisoara (LSFT)
Flavius Costanza-Gugiu, Federatia Studentilor in Medicina Dentara din Romania:
Liga Studentilor la Medicina Dentara Bucuresti -LSMDB;
Organizatia Studentilor Stomatologi din Cluj-Napoca– OSS;
Societatea Studentilor Stomatologi Iasi- SSS Iasi;
Societatea Studentilor Stomatologi Craiova- SSS Craiova;
Organizatia Studentilor Dentisti Sibiu- OSD Sibiu;
Asociatia Studentilor Stomatologi din Oradea- ASSO;
Societatea Studentilor Medicinisti Galati -SSMG.
Horea-Constantin Chirila, Societatea Multidisciplinara a Medicilor Rezidenti
Tudor Andrei Ilie, Presedinte Organizatia Studentilor Medicinisti din Cluj-Napoca
Horia Serban Onita, Presedinte Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania
Consiliul Tineretului din Romania, afiliat European Youth Forum, World Assembly of Youth, Consiliul National pentru
Tineret, Consiliul Economic si Social si Ambasada Sustenabilitatii in Romania
Conf. Univ. Dr. Marina Otelea, Presedinte Asociatia SAMAS-Sanatate pentru Mama si Copil
Sinziana Ionita Ciurez, Fundatia Crucea Alba
Ana Maita, Asociatia Mame pentru Mame
George Roman, Salvati Copiii Romania
Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu, Asociatia Daruieste Viata
Rozalina Lapadatu, Presedinte Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune – APAA
Vasile Barbu, Presedinte Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor din Romania
Iulian Petre, Director Executiv Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA
Marinela Debu, APAH-RO, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania
Dorica Dan, Alianta Nationala pentru Boli Rare
Dr. Cristina Vladu, Medic specialist sanatate publica
Sorin Mierlea, Presedinte Asociatia Infocons
Eugenia Barbu- ACTOR- Asociatia Culturala pentru Teatru si Origami din Romania
Mariuca Ivan, Director General Crucea Alb-Galbena Romania
Maria Culescu, Presedinte Asociatia MAME
Viorel Roman, Director Executiv Asociatia ALIAT pentru Sanatate Mintala
Catalina Crainic, Asociatia Children’s Joy
Iolanda Gheorghiu, Presedinte Asociatia Pacientilor Oncologici din Romania
Anca Toma Friedlander, Director Smoke-Free Partnership
Marius Eremia, Director Executiv Aer Pur Romania
Cornel Radu-Loghin, Secretar General European Network for Smoking and Tobacco Prevention
Denise Deshaies, AMURTEL Romania
Daniela Sabadac, Asociatia David Alexandru
Casa de Avocatura Sora si Asociatii SCA: Radu Sora, Aniela Sora, Andrei Bodescu, Corina Florea, Diana Bogdan,
Diana Tinca, Alessia Gherzan
Ramona Brad, Director Proiect Initiativa 2035 Fara Tutun, Presedinte Asociatia Generatia Romania Sanatoasa 2035
1 Comment
Pingback: Salvati Copiii | 14,6% dintre copiii cu varste intre 13 si 15 ani au declarat ca au fumat • VoxMedical | Viata si sanatate