Peste 10.000 de persoane refugiate din Ucraina au tranzitat Gara de Nord in ultimele zile, potrivit estimarilor Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, majoritatea copii si femei. Organizatia Salvati Copiii Romania a amenajat aici, cu sprijinul DGASMB, un spatiu prietenos special pentru copii, astfel incat acestia sa se simta in siguranta si sa-si depaseasca emotiile negative cauzate de dislocare.
- David are 5 ani si a ajuns in Bucuresti cu bunica, mama si fratele sugar. Vin din regiunea Odessa, aflata in situatie critica.
- Patru frati, de 3, 4, 7 si 10 ani, au ramas in grija voluntarilor Salvati Copiii, cat timp mama lor primeste informatii si consiliere juridica. Intentioneaza sa ajunga in Polonia, apoi in Belgia, unde se afla unchiul copiilor. Au lasat in urma un oras asediat, din care ies coloane de masini. Nu stiu cand se vor putea intoarce acasa.
Cei mai multi dintre refugiatii ucraineni care ajung cu trenul in Gara de Nord raman cateva nopti in locurile de cazare puse la dispozitie de autoritati. Pana acum, aproximativ 360 de copii aflati in tranzit si 40 de mame au beneficiat de asistenta umanitara si consiliere din partea organizatiei Salvati Copiii.
“Copiii mai ales ajung aici epuizati si coplesiti de ce li s-a intamplat intr-un timp asa scurt: abandonarea casei, despartirea de tata, in cele mai multe cazuri, drumul lung si starea de nesiguranta. De aceea am decis ca, impreuna cu specialistii Salvati Copiii Romania, sa amenajam un spatiu pentru ei, in care sa aiba o atmosfera de normalitate. Este foarte important sa se simta in siguranta”, a declarat Cosmina Simiean, director general Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti.
Nevoi identificate de echipele Salvati Copiii Romania:
- Persoanele care se refugiaza din Ucraina au nevoie de informatii clare despre procedura de azil si despre regimul de tranzit;
- E nevoie de consiliere psihologica – atat la frontiera, cat si in centre, sunt situatii dramatice, carora copiii le fac fata cu greu;
- Este nevoie de materiale de prima necesitate: paturi, caciuli, manusi, cartele telefonice, incarcatoare externe, pampers, produse pentru copii, medicamente, hartie igienica, saci menajeri.
Cei care doresc sa sprijine programul de asistenta umanitara o pot face printr-o donatie pe site-ul Organizatiei Salvati Copiii AICI sau printr-un SMS cu textul Salvez la 8827 – donatie singulara de 2 euro.
Interventia Organizatiei Salvati Copiii:
Echipele Salvati Copiii Romania aflate in prezent pe teren numara 45 de specialisti (coordonatori, psihologi, educatori, asistenti sociali) si 56 de voluntari, unii dintre ei vorbitori de limba ucraineana.
Pana acum, au fost sprijiniti 3.638 de copii ucraineni si 2.983 de adulti (femei, varstnici, familii extinse).
Organizatia Salvati Copiii Romania a fost prezenta in noua puncte de trecere a frontierei – Isaccea, jud. Tulcea, Siret, jud. Suceava, Halmeu, jud. Satu Mare, Sighetu-Marmatiei, jud. Maramures, Giurgiulesti, jud. Galati, Radauti Prut, jud. Botosani, Sculeni, jud. Iasi, Mihaileni, jud. Botosani, Albita, jud. Vaslui, De asemenea, specialistii organizatiei ofera asistenta directa, consiliere informationala sau deruleaza activitati pentru copii in cinci centre de cazare pentru solicitanti de azil ale Inspectoratului General pentru Imigrari in Radauti, jud. Suceava, Galati, jud. Galati, Somcuta Mare, jud. Maramures, Timisoara, jud. Timis si Bucuresti, in doua tabere pentru refugiati ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) din Siret (stadion) si Radauti (stadion), precum si in punctul de asteptare de la Gara de Nord din Bucuresti.
In cele doua tabere pentru refugiati din Siret si Radauti, Salvati Copiii este singura organizatie neguvernamentala care are acces, desfasurand cu prioritate activitati pentru copii.
CONTEXT
Organizatia Salvati Copiii este activa in domeniul azilului inca din 1995, deruland o serie de proiecte ce ofera servicii educationale si sociale adresate nevoilor specifice ale copiilor solicitanti de azil si refugiati, inclusiv minori neinsotiti si persoane relocate. In cei 25 de ani de activitate in domeniul azilului, 9.200 de copii si familiile acestora au beneficiat de activitati zilnice, asistenta financiara, consiliere sociala si psihologica si suport material si educational.
Persoana de contact: Lavinia Varodi, Coordonator program
lavinia.varodi@salvaticopiii.ro, + 40 721 329 101.
1 Comment
Pingback: Salvati Copiii Romania si DGASPC Bucuresti au amenajat la Gara de Nord un spatiu prietenos pentru copiii care se refugiaza din Ucraina • VoxMedical | Viata si sanatate