Sanatatea incepe din farfurie… si la Timisoara. E vorba despre un program educational si o caravana care strabate tara si care urmareste sa promoveze o alimentatie echilibrata pentru copii, fara restrictii si diete neadecvate. Pe 10 iunie, Chef Cezar Munteanu se va intalni cu elevii si dascalii de la Liceul „Grigore Moisil” din Timisoara.
Programul Sanatatea incepe din farfurie implica, anul acesta, nu mai putin de 12.000 de elevi din clasele I-IV din Bucuresti si 14 judete ale tarii, precum si parintii acestora. Initiat de catre Chef Cezar si unul dintre cei mai importanti operatori din comertul romanesc, programul Sanatatea incepe din farfurie beneficiaza in 2014 de contributia si asistenta Dr. Mihaela Bilic, medic primar in diabet si boli de nutritie. in prima etapa, peste 1725 de copii si 110 cadre didactice din scoli generale din Bucuresti, Ploiesti, Brasov, Targu Mures si Bacau au participat, in cadrul programului educational Sanatatea incepe din farfurie, la lectiile de educatie alimentara sustinute de Chef Cezar.
Actiunile se concentreaza pe cresterea afinitatii si atasamentului copiilor fata de legume si fructe – componente ale unei nutritii echilibrate, precizeaza organizatorii programului Sanatatea incepe din farfurie. Acestea sunt transformate, pe baza atributelor lor principale, in personaje – supereroi de benzi desenate, cu care copiii sa se identifice si care sa le serveasca drept modele.
Elevii din clasele I-IV inclusi in programul Sanatatea incepe din farfurie vor urma lectii impreuna cu Chef Munteanu, Chef Rotisseurs du Bailliage de Roumanie, Senior Lecturer in Gastronomy, bucatar cu peste 20 de ani experienta in arta culinara, precum si cu profesorii din scoli. Acestea vor fi continuate acasa, individual sau alaturi de parinti, prin materiale educationale si de divertisment.
Sanatatea incepe din farfurie: am intalnit copii care au descoperit in fructe si legume niste prieteni de incredere
„In prima etapa a Caravanei Sanatatea incepe din farfurie am intalnit (…) copii entuziasti si curiosi, care au descoperit in fructe si legume niste prieteni de incredere. Prin combinatii de alimente si tehnici de gatire, unele poate necunoscute parintilor, reinventam sau dam mai mult gust legumelor si fructelor, facandu-le astfel mai prezente in mesele zilnice ale celor mici. Educatia copiilor prin joaca si sprijinirea parintilor cu informatii si sfaturi practice de gatit sunt elemente esentiale ale evolutiei spre o alimentatie echilibrata si sanatoasa”, a declarat Chef Cezar Munteanu, partener fondator al programului Sanatatea incepe din farfurie.
Pentru a-i invata si pe parinti ce inseamna Sanatatea incepe din farfurie, Chef Cezar a conceput o colectie de retete usor de pregatit pentru copii, echilibrate, axate pe un aport crescut de fructe si legume si pe tehnici de gatire care sa le faca mai atractive ca gust si prezentare. Dr. Mihaela Bilic completeaza colectia de retete cu recomandari nutritionale si sfaturi care sa ajute parintii in pregatirea unor mese gustoase si sanatoase pentru cei mici.
„Traim intr-o lume bombardata de informatii, de cele mai multe ori negative si neavizate, despre ce trebuie sau nu trebuie sa mancam. Fara grasimi, fara prajeli, fara carne de porc, fara zahar, o lista nesfarsita de sfaturi si interdictii duse la extrem. Copiii nu trebuie sa creasca intr-un mediu in care mancarea este diabolizata sau transformata in recompensa. Gustul se educa, iar preferintele alimentare si relatia pozitiva cu mancarea se construiesc in copilarie. Celor mici nu trebuie sa le interzicem, ci sa le explicam rolul fiecarui aliment. O dieta diversificata si echilibrata este cheia sanatatii, iar corect din punct de vedere nutritional inseamna sa mancam putin din toate”, a declarat Dr. Mihaela Bilic, medic primar in diabet si boli de nutritie, implicata in programul Sanatatea incepe din farfurie.
Modulul actual Sanatatea incepe din farfurie este implementat pana la sfarsitul anului curent. in 2014, proiectul Sanatatea incepe din farfurie vizeaza scoli din Bucuresti, Brasov, Iasi, Targu Mures, Oradea, Cluj, Ploiesti, Timisoara, Craiova, Bacau, Galati, Braila, Arad, Suceava si Constanta.