Alerta medicala in Centrele de transfuzii de sange: sangele primit de la donatori este verificat. In Romania, 6 persoane au decedat si alte 22 s-au imbolnavit dupa ce au fost infestate cu virusul West Nile, prin muscatura de tantar.
Din aceasta cauza Centrul de Transfuzii Sanguine din Timisoara a impus o serie de masuri stricte, astfel ca tuturor cetatenilor care au fost plecati in concediu in tara sau in strainatate li s-a interzis sa doneze sange in urmatoarele 28 de zile. Conducerea unitatii se asteapta ca stocul de sange sa scada insa chiar si asa problema poate fi rezolvata daca vor veni sa doneze, cetatenii fideli, apti din punct de vedere medical si care nu au calatorit in tara sau in strainatate, explica medicul Rodica Lighezan:
„Toti donatorii care au fost in zone endemicie, in tari endemice, nu sunt acceptati la donare daca au calatorit in ultimele 28 de zile, dar si cei care au calatorit in tara au fost exclusi temporar de la donare, adica ii amanam inca 28 de zile sa vedem daca se intampla ceva cu starea lor de sanatate. Daca nu se intampla nimic pot sa vina sa doneze in luna urmatoare. Sfatul meu este ca in aceasta perioada sa folosim solutiile repelente pe care le gasim in farmacii ca sa ne protejam daca nu avem site la ferestre. Dar ar trebui sa avem pentru ca sita e sfanta si tine tantarii la distanta. Din cauza acestor probleme, numarul de donatori s-ar putea sa scada, insa pe de alta parte nu toata lumea a calatorit, trebuie sa facem o triere asa ca noi incercam sa crestem adresabilitatea cetatenilor catre noi ca sa avem de unde alege”, a precizat medicul Rodica Lighezan.
Doina Gosa, directorul Centrului de Transfuzii Bucuresti, a declarat ca este testat tot sangele colectat la nivelul Bucurestiului „din momentul in care a aparut prima infectie cu virsusul West Nile”.
Ea a dat asigurari ca aceste verificari nu au dus la o criza de sange.
Directorul Centrului de Transfuzii Bucuresti a precizat ca, de cinci ani, in perioada august-septembrie Romania se confrunta cu infectia acestui virus.
De asemenea, Doina Gosa a precizat ca „toti donatorii sunt testati pentru virusul West Nile, sangele nu pleaca la spitale pana cand nu validam punga cu sange si din punctu de vedere al virusului West Nile”.
Este vorba despre un test in plus, care insa nu ingreuneaza procesul foarte mult, pentru ca testele de rutina impotriva hepatitei, HIV ori sifilis dureaza 48 de ore. „Testarea West Nile dureaza 72 de ore”, a subliniat ea.