Grupul farmaceutic francez Sanofi a anuntat miercuri ca a obtinut rezultate pozitive in cadurl unui studiu de amploare privind vaccinul sau anti-COVID-19, dezvoltat in colaborare cu grupul britanic GSK. Proiectul a suferit mai multe amanari si a fost finalizat cu o intarziere de aproape un an.
„Sanofi si GSK vor solicita aprobarea vaccinul lor impotriva COVID-19 de autoritatile de reglementare” din Statele Unite si Uniunea Europeana, au anuntat intr-un comunicat comun cele doua companii.
Cei doi producatori farmaceutici au anuntat ca vaccinul lor s-a dovedit eficient in prevenirea oricarei spitalizari asociate COVID-19 si ca are o eficacitate de peste 50% impotriva tuturor infectarilor ce provoaca simptome.
Reprezentantii Sanofi au precizat ca rezultatele sunt „comparabile cu eficacitatea vaccinurilor deja disponibile”. Asta, in contextul in care vaccinurile deja existente si-au din eficacitate odata cu trecerea timpului, mai ales dupa aparitia variantei Omicron a coronavirusului.
Deocamdata, insa, datele studiilor clinice nu au fost facute publice.
Dezvoltare amanata
Dezvoltarea vaccinului impotriva COVID-19 al Sanofi a suferit doua amanari. Initial, serul ar fi trebuie sa fie gata inainte de jumatatea anului 2021. Sanofi a acumulat mai intai o intarziere de sase luni, din cauza unei probleme legate de dozajul vaccinului, apoi o alta intarziere cauzata de lfaptul ca nu gasirea persoane care nu au fost niciodata infectate cu SARS-CoV-2, pentru a realiza teste clinice fiabile.
O alta amanare a unui proiect de elaborare a unui vaccin Sanofi se refera la cel bazat pe tehnologia ARN mesager, dupa modelul celor dezvoltate de Pfizer-BioNTech si Moderna.
Vaccinul pe care se concentreaza de acum grupul francez foloseste o tehnologie mai putin inovatoare, bazata pe proteine recombinate, la fel ca vaccinul produs de compania americana Novavax, care va incepe sa fie distribuit in curand in UE.
Autoritatile sanitare spera ca aceste doua vaccinuri vor fi bine primite de persoanele neincrezatoare in tehnologia ARN mesager.
1 Comment
Pingback: Sanofi anuta, cu o intarziere de un an, rezultate pozitive in urma testelor clinice privind vaccinul sau anti-COVID-19 • VoxMedical | Viata si sanatate