Cu prilejul „Saptamanii Mondiale a Alaptarii” (1-7 august), Asociatia „Dragoste cu lapte” lanseaza oficial prima aplicatie mobila despre alaptare in limba romana.
Dezvoltata sub numele „Abecedar de alaptare”, aplicatia are ca scop sprijinirea mamelor care vor sa porneasca alaptarea cu dreptul, fiind prima aplicatie mobila despre alaptare in limba romana cu informatii de specialitate explicate pe intelesul tuturor. Aplicatia functioneaza ca un ghid de alaptare, iar continutul ei a fost conceput de trei mame pasionate de alaptare: un educator in alaptare, un consultant in lactatie certificat international IBCLC (cel mai inalt standard profesional in domeniu) si un medic rezident.
Provocarile din perioada alaptarii:
Este vorba despre un ghid de alaptare pe care fiecare mama ar trebui sa il citeasca inca din timpul sarcinii. De-a lungul timpului, am constatat ca gravidele care nu au avut un bagaj minim de informatii despre alaptare, au avut in schimb mari provocari pe perioada alaptarii. Ele regreta ca nu au fost mai bine informate pentru ca sa se bucure mai mult timp de alaptare. In schimb, mamele care primesc informatiile esentiale despre alaptare pe perioada sarcinii si beneficiaza de ajutor specializat in perioada postnatala, au sanse mai mari sa alapteze exclusiv – declara Monica Gornistu, educator in alaptare si fondator al Asociatiei „Dragoste cu lapte”.
Recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii in ceea ce priveste alaptarea prevad hranirea exclusiva a copiilor cu lapte matern de la nastere si pana la varsta de 6 luni. Romania are inca un procent mic de mame care ajung sa indeplineasca aceasta recomandare. Din pacate, cea mai mare bariera in cresterea acestui procent o reprezinta tocmai lipsa educatiei in alaptare a mamelor.
In acest context, asociatia „Dragoste cu lapte” a decis ca este momentul sa isi asume crearea unui ghid de alaptare la care toate mamele sa poata avea acces usor si gratuit. Aplicatia este organizata pe cateva sectiuni, dintre care cea mai importanta este sectiunea de Concepte-cheie in alaptare. Mamele pot afla in cateva secunde de la descarcarea aplicatiei ce inseamna termeni-cheie precum: alaptarea la cerere, atasarea la san, canalele galactofore blocate, suptul eficient, transferul laptelui, furia laptelui, mastita etc. Orice mama care vrea sa alapteze ar trebui sa cunoasca acesti termeni. Formatul practic si ilustratiile haioase le ajuta pe mame sa retina mai usor informatia.
Recomandarile consultantului in procesul alaptarii
Chiar si in cazul in care mama apeleaza la un consultant in lactatie, ghidul-aplicatie reprezinta o resursa care o ajuta sa integreze mai bine recomandarile consultantului in procesul alaptarii. In acelasi timp, abecedarul eficientizeaza munca specialistului prin faptul ca mama detine deja un bagaj semnificativ de informatii corecte si avizate despre alaptare. Aplicatia contine si un numar de telefon cu tarif normal pe care mamele il pot folosi de oriunde din tara sau din strainatate in cazul in care au o situatie de urgenta in alaptare.
„Dar daca nu ma descurc?” se intreaba deseori mamele. In tarile care promoveaza si sprijina alaptarea in mod prioritar, mamele sunt dirijate in momentul externarii din maternitate catre grupurile de suport in alaptare. Speram ca si la noi tot mai multe maternitati sa preia modelul. Prin acest gest mic, multe suferinte ale mamelor ce intampina probleme in alaptare ar putea fi evitate – declara Daniela Ilioiu, medic rezident, co-fondator al Asociatiei „Dragoste cu lapte”.
Asociatia „Dragoste cu lapte” incurajeaza mamele sa descarce aplicatia mobila „Abecedar de alaptare”. Odata descarcat, abecedarul poate fi accesat oricand offline fara a utiliza datele mobile. Aplicatia este disponibila pe platformele Android si iOS si este gratuita, fiind dezvoltata cu ajutorul partenerilor Motherlove Romania si Artesana.
De asemenea, mamele care nu detin un smartphone sau care prefera o alta varianta de accesare, pot consulta “Abecedarul de alaptare” pe site-ul dedicat proiectului abecedardealaptare.ro.
Despre autori
Monica Gornistu, mama si educator in alaptare:
“In 2016 am absolvit cursul “Educatie in lactatie” sustinut la cel mai inalt nivel de catre doamna Dr. Marta Muresan, formator al consultantilor in lactatie. In iulie 2016 am fondat asociatia „Dragoste cu lapte” pentru a crea proiecte de educatie in alaptare. Primul proiect este „Abecedarul de alaptare” scris impreuna cu alte doua mame pasionate de alaptare, un medic rezident si un consultant in lactatie IBCLC. Cred ca numai prin educatie vom reusi sa schimbam mentalitatile si ideile gresite privind alaptarea. Cresterea ratei alaptarii in Romania depinde in cea mai mare masura de educatia mamelor. Laptele matern nu este numai un furnizor de bunastare pentru copil, dar si cel mai semnificativ gest de dragoste.”
Daniela Ilioiu, mama si medic rezident in medicina de familie:
“Imi doresc ca experienta minunata a alaptarii sa fie traita de cat mai multe mame. Aproape toate mamele intampina situatii dificile pe parcursul alaptarii si aproape toate pot fi rezolvate fara sa afecteze procesul alaptarii daca sunt gestionate din timp si in mod corect. Asta ne dorim sa realizam. Suntem specia de pe pamant cu procentul cel mai mic in alaptare, desi “se spune” ca suntem cei mai evoluati.”
Silvia Moise, mama, moasa si consultant in lactatie certificat international IBCLC:
“Am contact zilnic cu mamele la maternitatea unde lucrez. Mi-am dat seama cat de important este sa avem un abecedar de alaptare pe intelesul mamelor, asa ca am dat curs invitatiei Asociatiei „Dragoste cu lapte” de a colabora la scrierea lui. Sper sa fie citit de cat mai multe mame!”
Ilustratiile din Abecedarul de alaptare apartin arh. Claudia Georgeta Pirvu, mama si sustinatoare a alaptarii:
“Impreuna putem schimba perceptia societatii privind alaptarea. Incurajam mamele sa citeasca Abecedarul de alaptare si sa aleaga maternitati care sustin alaptarea si unde sunt ajutate sa initieze alaptarea din prima ora de la nastere, daca este posibil.”
Despre Asociatia Dragoste cu lapte:
„Dragoste cu lapte” este o asociatie fondata in 2016 si care contribuie la cresterea ratei de alaptare din Romania prin crearea de evenimente, proiecte si programe educative adresate mamelor. In alaptare, pentru ca lucrurile sa mearga bine, educatia este esentiala. De aceea, am creat ghidul „Abecedar de alaptare”, un proiect menit sa schimbe in bine vietile mamelor si ale copiilor. Abecedarul este scris de specialisti si ne dorim ca el sa ajunga la cat mai multe mame.
Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne contactati.
Asociatia Dragoste cu lapte
Monica Gornistu
Specialist PR, educator in alaptare
0722 491 834 / dragosteculapte@gmail.com
1 Comment
Pingback: Saptamana Mondiala a Alaptarii si prima aplicatie mobila despre alaptare in limba romana • VoxMedical | Viata si sanatate