Societatea Timis de Medicina Familiei a implinit 5 ani. Cu acest prilej, in perioada 29 septembrie – 1 octombrie au avut loc mai multe evenimente care au marcat acest moment aniversar.
La Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara a avut loc un simpozion regional aniversar, la care au participat invitati din alte judete si de la Ministerul Sanatatii.
O premiera nationala a constituit-o prezenta reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica Timis, care au raspuns intrebarilor medicilor de familie.
“Am vrut sa ne punem la punct cu legislatia, sa stim care sunt nouatile, sa dotam cabinetele noastre, astfel incat pacientii sa beneficieze in Timisoara si in Timis de cele mai bune conditii. De asemenea, sesiunea a fost interactiva timp de o ora si din stiinta noastra este o premiera la nivel national ca o societate profesionala a medicilor de familie sa convinga, avand argumente pentru imbunatatierea sistemului sanitar in binele pacientilor nostri echipa de la DSP, sa vina intr-o conferinta si sa aiba discutii interactive cu medicii de familie.”, a spus dr. Claudia Iftode – preşedintele SMF Timiş.
Participantii la simpozion au apreciat prezenta reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica Timis, care au lamurit o mare parte din neclaritatile medicilor de familie, referitoare la legislatia privind functionarea cabinetelor acestora.
“Mi s-a parut si interesanta si foarte importanta in sensul ca au fost readuse la zi anumite informatii si in idea ca se creaza o noua punte intredisciplinara dar si cu institutii la care nu aveam pana acum decat latura de control nu si latura de colaborare, informare, indrumare. Deci este un pas extraordinar de mare si ma bucur pentru el.”, medic de familie.
“Evenimentul mi se pare foarte util in primul rand ca ne aduce laolalta pe toti, medicii de familie in special, face legatura intre noi medicii de familie si medicii specialist in primul rand pentru ca sunt foarte multe problem care se pot ridica sau intrebari pe care trebuie sa le adresam lor, si nu prea avem ocazia altfel, fiecare suntem foarte ocupati, deci trebuie sa existe asemenea intalniri ca sa reusim sa ajungem la un punct comun, apoi este bine pentru binele pacientilor, care trebuie sa fie tratati in mod corespunzator.”
“Aceste intalniri cu medicii de familie reprezinta de fapt cel mai important lucru pentru a putea sa comunicam eficient. Cu ocazia intalnirilor pe care le -am avut de-a lungul timpului, sigur ca am transmis ceea ce trebuia si care este responsabilitatea lor, dar o interactiune de acest gen ne-a permis sa transmitem informatii si de la ei catre noi sa vina intrebari, astfel incat impreuna sa contribuim la cresterea calitatii medicinii primare.”, a spus Dr. Viorica Dumitru – director executive adjunct DSP Timiş.
Medicii de familie din Timis au discutat si despre alte subiecte de interes pentru activitatea lor, cu ocazia simpozionului prilejuit de aniversarea a 5 ani de la infiintarea Societatatii Timis de Medicina Familiei.
“Malpraxisul in activitatea medicului de familie care este o tema din ce in ce mai dezbatuta in Romania, dar care are antecedente in tarile europene de 30-40 de ani. Am considerat ca este o tema de mare interes pentru medicii de familie. Ca urmare, timp de o ora am avut invitati de la Catedra de Medicina Legala, condusa de doamna profesor Enache Alexandra si prin discutiile si prezentarile care au avut loc, am deschis, de fapt, un drum de comunicare si de prezentare a legislatiei din domeniu si la viitoarele noastre simpozioane si conferinte. Am avut invitati, de asemenea din Universitatea de Medicina si Farmacie Victor Babes sa ne prezinte aspecte noi privind hipertensiune arterial, preventia in arteroscleroza, monitorizarea in lumina noilor ghiduri privind hipertensiunea arteriala. De asemenea, patologia cerebrala si patologia ginecologica, precum si noua abordare a interventiilor chirurgicale la Clinica II Chirurgie, condusa de prof. Lazar, care printr-un proiect European a castigat un robot care imbunatateste foarte mult activitatea chirirgicala a clinicii domniei sale. Sunt numai cateva dintre lucrari, iar medicii de familie au avut ziua trecuta un workshop privind studiile la care am participat. As vrea sa detaliez acest aspect: in societatea noastra de medicina a femiliei exista un departament de cercetare si noi, prin 46 de colegi, am reusit sa intram intr-un studiu international privind tratamentul hipertensiunii arteriale la cei varstnici, peste 80 de ani, acest studiu este publicat in literatura de specialitate si noi, Societatea Timis de Medicina a Familiei, prin departamentul nostru de cercetare reprezentam Romania. Eu vreau sa multumesc colegilor mei care au fost intotdeauna alaturi de noi, liderii, si au sprijinit astfel de actiuni, incat am avut in toti cei 5 ani urmatoarele manifestari de referinta si am impus un standard in medicina de familie din Romania. In 2012 am avut Congresul National de Medicina a Familiei cu participare internationala , domnul professor Manfred Mayer, seful Departamentului de Medicina a Familiei din Viena a tinut o masa rotunda, perla acestui congress, cu Clinica de Nutritie si Boli Metabolice din Timisoara. In 2015 am avut prima Conferinta Regionala de Vest cu participare internationala si cel mai important este ca Societatea Timis de Medicina a Familiei a organizat anul trecut in perioada 7-10 mai prima conferinta de cercetare in medicina de familie din Romania, a 80-a conferinta EGPRN. EGPRN inseamna European General Practic Research Network si este o structura WONCA Europa, WONCA fiind organizatia Europeana a medicilor de familie care face parte din Organizatia Mondiala a medicilor de familie care se cheama WONCA World.”, a spus Claudia Iftode – preşedintele SMF Timiş.
GALERIE FOTO: