O sarcina la 40 de ani aduce si bucurie nemasurata, dar si cateva griji. Nu traim vremuri tocmai simple, iar prioritatile majoritatii cuplurilor se leagade asigurarea unui trai bun, linistit si confortabil, si a unei relatiii stabile. Pe un loc secundar se afla planurile de a avea copii. Doar ca ajunsi in acest punct, niciunul dintre membrii cuplului nu mai are 25 de ani, ci peste 40. Ceea ce nu mai este in avantajul celor doi parteneri.
Fertilitatea unei femei scade abrupt odata ce aceasta a trecut granita celor 40 de ani
Inaintarea in varsta aduce cu sine si imbatranirea ovarelor. La varsta pubertatii, femeile au in jur de 300.000 de ovule. La fiecare menstruatie, pentru fiecare ovul eliberat la ovulatie se pierd aproximativ 500 de ovule care nu ating maturitatea, fiind absorbite de organism. Cum anii trec, rezerva ovariana scade simtitor, astfel ca in apropierea varstei de 50-55 de ani, cand intervine menopauza, mai raman doar cateva mii de ovule imbatranite. Inaintarea in varsta poate aduce cu sine si probleme ginecologice cum sunt infectiile pelvine, prezenta endometriozei sau a fibromului uterin, leziunile la nivelul trompelor uterine. Alti factori care conduc la scaderea fertilitatii de tip feminin sunt scaderea libidoului si a frecventei raporturilor sexuale, dar si acumularea de kilograme, stiut fiind ca obezitatea ingreuneaza posibilitatea de a ramane insarcinata.
Sarcina la 40 de ani – riscuri
O sarcina la 40 de ani aduce si bucurie nemasurata, dar si cateva griji. Iata care sunt principalele riscuri care pot aparea frecvent in preajma unei sarcini la aceasta varsta: tensiune ridicata, diabet gestational, ruperea placentei si placenta praevia, avort spontan. In cazul bebelusilor ale caror mame au trecut de 40 de ani, riscurile sunt legate de nastere prematura si, din nefericire, de defecte de nastere, cel mai des intalnite fiind defectele cardiace. De vina pot fi si ovulele, calitatea acestora, dar si nedepistarea si netratarea in timpul sarcinii a diabetului si hipertensiunii. Bebelusii mai pot avea o greutate mica la nastere, se pot naste prematur sau pot suferi de diferite anormalitati genetice, sindromul Down fiind foarte des intalnit.
Tocmai de accea, pentru a preveni aparitia complicatiilor pe durata celor noua luni de sarcina, femeia insarcinata este bine sa mearga la medic pentru monitorizari atente si investigatii. Astfel, in primul și al doilea trimestru de sarcina, sunt recomandate a fi facute dublu si triplu test, urmarindu-se riscul de aparitie a sindromului Down si de trisomie 13 si 18, de defect de tub neural. Daca testele de screening prenatal indica un risc mare de anomalii cromozomiale, este posibil sa se indice realizarea unei amniocenteze, o metoda invaziva de diagnostic in cadrul careia un ac este introdus in abdomen pentru a extrage si analiza o mica mostra de lichid amniotic.
Iti doresti un copil sanatos si ai deja 40 de ani?
Constientizeaza riscurile unei astfel de sarcini si ia-ti precautii pentru a minimiza aparitia acestora. Pe toata perioada celor noua luni de sarcina, medicul ginecolog va deveni cel mai bun prieten al tau si, cu ajutorul lui, vei putea avea un copil sanatos in ciuda riscurilor pe care le presupune sarcina la 40 de ani.
Dr. Andreas Vythoulkas, contributor Televiziunea Medicala
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.
Absolvent al Masteratului din cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea cunoscutului Dr. Pantos, Dr. Vythoulkas a dobandit expertiza si compentente in probleme de infertilitate si, implicit, in domeniul tehnicilor de reproducere umana asistata.
In prezent, Dr. Vythoulkas este doctorand in Obstetrica-Ginecologie, cu specializare in endometrioza si infertilitate. Doctorul Andreas Vythoulkas este reprezentant in Romania al Clinicii Genesis Atena (Grecia) si detine statutul de membru al Societatii Elene de Obstetrica si Ginecologie si al Federatiei de Medicina Fetala din Londra (Marea Britanie).
https://web.facebook.com/andreas.vythoulkas.md/?__mref=message_bubble&_rdr
1 Comment
E absolut clar ca o sarcina la 40 de ani este destul de riscanta, insa exista foarte multe femei care isi asuma aceste riscuri de dragul unei minuni atat de mici, dar atat de importante in viata de familie. Eu am fost mamica tanara, iar singura mea grija pe vremea aceea era ce mobilier sa cumpar pentru bebelusul meu.