Dacă dai un anticoagulant, zilnic schimbi cu altul, deşi eşti conştient că este malpraxis. Compromisuri peste compromisuri, gândaci în saloane, se fac operații cu mijloace aproape rudimentare! Astfel e descrisă situația dintr-un spital prahovean, potrivit unei scrisori publicate în presa locală și atribuită unui medic. Ministerul Sănătății anunță o anchetă după scrisoarea acestui medic.
Scrisoarea unui medic: ”Am ajuns să-mi fie ruşine să spun unde lucrez. Şi totuşi iubesc din toată inima mea acest spital umilit, abandonat de toţi (…) s-au abordat aici tehnici laparoscopice cu care am putea să ne mândrim şi la nivel de clinică universitară, histerectomii laparoscopice, fără dispozitive de ascensionare a uterului valorând mii de euro, cu mijloace simple şi ieftine, acalazii de cardie, hernii hiatale, mari, cu plastii şi recalibrări de hiatus esofagian, suprarenalectomii laparoscopice, chirurgie ginecologică uzuală, ulcere etc?”
Scrisoarea unui medic: ”…se fac intervenţii de exereză la nivelul pancreasului, realizabile în puţine spitale, mai ales universitare, că se pot face şi s-au făcut zeci de operaţii eroice, la nivelul organelor genitale (cu cancer avansat) ale femeii, exenteraţii pelviene, operaţii accesibile în doar două-trei clinici din ţara asta?! Cine să vă spună că se face chirurgie oncologică adevărată, de mare amploare şi acurateţe, cu limfadenectomii extinse şi corecte, cu care ne putem prezenta în faţa oricărui chirurg serios din lumea asta, cu mijloace aproape rudimentare, cu instrumentar vechi de zeci de ani?”
Scrisoarea unui medic: ”O instalaţie de sterilizare cu etilenoxid zace de peste un an şi nu se poate repara, deşi compresorul buclucaş nu costă mai mult de 2.000 euro. Noi folosim bisturie electrice de unică folosinţă, de zeci de ori, aţă cu ac sertizat se găseşte sporadic (…)din punct de vedere tehnic aceste aparate suferă de boli cronice. Nu sunt garnituri de cauciuc, toate scapă bioxidul de carbon, astfel încât la o colecistectomie se consumă sute de litri în loc de 20-30 litri. Instrumentarul este uzat în ultimul hal, pensele sunt cu greu folosite, de multe ori legate cu aţă chirurgicală. La endoscopie nu sunt pense de biopsie, de extragere de calculi. (…) Pentru a efectua o papilo sfincterotomie endoscopică, chirurgul trebuie să se roage, la propriu, de medicii unei alte secţii, pentru a putea folosi o sală de operaţii cu pereţi izolaţi împotriva dispersiei de radiaţii radioactive”
Scrisoarea unui medic: „Dacă vrei să tratezi un bolnav, nu reuşeşti să foloseşti aceeaşi schemă de tratament măcar 6-7 zile. Îţi vine să urli când zilnic ţi se schimbă antibioticele din farmacia spitalului. Dacă dai un anticoagulant, zilnic schimbi cu altul, deşi eşti conştient că este malpraxis. Compromisuri peste compromisuri, gândaci în saloane, paturi second, cazarmament rupt, perne cu gâlme, dar anvelopări pe exterior… lucrări care, poate, aduc ceva celor care le propun. Nu ştiu, nu se leagă nimic. Toată lumea este liniştită! Există un vinovat de serviciu… MEDICUL!!! Ăsta trebuie să-şi asume răspunderea. A jurat,nu”?.
Ministerul Sănătății a anunțat că, urmare a informaţiilor apărute în mass-media cu privire la declaraţiile unui medic primar chirurgie generală, marți, 26 noiembrie 2013, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a dispus demararea unei anchete la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti. Nicolăescu a trimis acolo Corpul de Control a Ministrului Sănătăţii după publicarea scrisorii acestui medic!
Surse: www.telegrama.ro, Ministerul Sănătății