O atitudine de recunostinta poate detine cheia unei casnicii fericite si de lunga durata. Potrivit unui recent studiu, o atitudine de recunostinta, sau faptul ca spunem “multumesc”, poate contracara conflictele si certurile ocazionale din casatorii.
“Am constatat ca sentimentul de apreciere si credinta ca sotul(sotia) tau(ta) este apreciat(a) in mod direct influenteaza modul in care va descrie casatoria ta, iar acest lucru duce la consilidere”, a declarat Ted Futris, co-autor al studiului.
In cadrul studiului, Futris si colegii sai au chestionat 500 de persoane casatorite privind satisfactia relatiei printr-un sondaj telefonic, in care s-au raspuns la intrebari legate de bunastarea lor financiara, cererea/retragea din comunicare a cuplului, si de exprimare a atitudinii in cadrul casniciei.
Recunostinta si aprecierea este cel mai important factor al unei casnicii fericite
Recunostinta a fost factorul cel mai apreciat de soti. Dupa ce cercetatorii au analizat datele, au descoperit ca cel mai mare predictor al calitatii marital a fost daca sotul s-a simtit apreciat.
Nivelul ridicat de multumire, pare sa aiba un efect protector asupra barbatilor si a femeilor si scade simtitor probabilitatea de divort.
Cea mai mare problema in cazul casniciilor nefericite
Cel mai mare indicator al nefericirii maritale, potrivit studiului, a fost dificultatea financiara.
Cuplurile au tendinta de a se angaja intr-un comportament negativ, si chiar sa devina critici unul cu celalalt, iar acest lucru poate reduce calitatea casatoriei. Cu toate acestea, exprimarea recunostintei in relatie, actioneaza ca un inhibitor al acestui ciclu si ajuta cuplurile sa depaseasca modele de comunicare negative.
Dezacordurile si argumentele lor sunt bine sa se intample, mai ales atunci cand cuplurile sunt stresate. Cu toate acestea, ceea ce se distinge in casatoriile care dureaza fata de cele care nu dureaza, este ca “nu cat de des spun ei, dar cum spun ei si modul in care acestia se trateaza reciproc in fiecare zi”, a spus Futris.