Cele două saloane au fost complet renovate, iar mămicile care vor fi tratate aici beneficiază de condiţii mult mai bune. Au fost schimbate uşile, geamurile, faianţa, instalaţia sanitară şi cea electrică. Urmează să mai fie montate două aparate de aer condiţionat şi ar mai fi nevoie de încă un aparat de monitorizare a funcţiilor vitale. Renovarea vine ca o completare a dotările deja existente de acum 4 – 5 ani când, printr-un program naţional, unitatea medicală a primit 9 paturi de teapie intensivă şi un aparat de monitorizarea a funcţiilor vitale.
“Ceea ce s-a făcut acum la salonul de terapie intensivă priveşte atât partea hotelieră, una este să stai într-un salon renovat, frumos, curat, alta este să stai într-un salon cum arătau acestea înainte. Renovările sunt de ultimă generaţie, cu instalaţii electrice separate, contoare separate, astfel încât, dacă vor fi întreruperi de curent, există sursă pentru fiecare aparat. Fiecare pat este dotat cu priză. Cele mai scumpe dintre dotările materiale au fost consolele pe unde vin gazele. În privinţa dotărilor cu aparatură cred că acum suntem la standarede europene ”, a declarat directorul medical, Marius Craina
Renovarea a costat 100 000 de lei şi s-a făcut din 3 surse: bugetul consiliului judeţean, sponsori şi fonduri ale spitalului judeţean Timişoara, spune managerul unităţii, Ciprian Bogdan. “Clinica Bega este în continuare pe lista priorităţilor Spitalului Judeţean. Facem eforturi împreună cu colectivul medical de aici să renovăm bucată cu bucată, metro cu metro. Până la urmă cred că vom scote ceva frumos din acestă clădire până vom ajunge să avem o maternitate nouă în Timişoara . Sperăm că pe viitor vom atrage şi ceva mai mulţi bani şi de la Consiliul Judeţean pentru a continua cu fiecare salon în parte.”
Pe lângă renovarea maternităţii, conducerea Spitalului Judeţean Timişoara încearcă să obţină toate aprobările, dar şi banii necesari pentru a relua programul de fertilizare in vitro.
“Of-ul pe care îl are în continuare această clinică, unde s-a făcut prima fertilizare in vitro. Din considerente nu prea bine închegate din punct de vedere legislativ şi organizatoric, programul de fertilizare a fost sistat. Am promis, împreună cu managerul Ciprian Bogdan, că vom continua să luptăm pentru a finanţa reabilitarea spaţiului în care să putem acredita un nou laborator de fertilizare in vitro”, a declarat directorul medical al Spitalului Judeţean Timişoara, Florin Bîrsăşteanu.
În urmă cu 17 ani, pe 6 februarie 1996, la Maternitatea Bega din Timişoara, venea pe lume primul copil conceput prin fertilizare in vitro în ţara noastră. Până la sistarea activităţii alţi 500 de bebeluşi au fost concepuţi prin aceasta metodă.
Eforturile medicilor nu se opresc aici. Având în vedere deficitul cu care se confruntă Maternitatea Bega, nu de puţine ori doctorii pun bani din buzunarul propriu pentru consumabile, cum ar becuri sau siguranţe, dar chiar şi pentru medicamente şi materiale sanitare pentru cazurile grave.
“Nu putem să aşteptăm zile în şir pentru după referate şi aşa mai departe. Vă daţi seamă că dacă se sparge un robinet sau curge o ţeavă trebuie reparate imediat. Sau dacă un bec se arde la subsol nu puteam face referat să aşteptăm şapte zile şi atunci le cumpărăm noi. Când un medicament nu se găseşte în farmacia spitalului, din rezervele pe care le avem adunate cumpărăm pentru cazurile urgente, în special cazurile sociale, adică încercăm să respectăm acea afirmaţie a domnului ministru Nicolăescu care a spus că în spital se găsesc de toate. Şi încercăm şi noi să le asigurăm pe toate, fără să contribuie şi dânsul cu 100 de RON ”, a mai spus directorul medical, Marius Craina.
Astfel, de ficare dată când este nevoie, cei 27 de medici care lucrează la Maternitatea Bega dau fiecare câte 100 de lei pentru a cumpăra cele necesare.
autor: Luiza Tirca
Sursa: Televiziunea Medicala