O situatie absurda arata ca, in timp ce sase femei mor zilnic in Romania din cauza cancerului de col uterin, afectiunea ramane foarte simplu de diagnosticat, prin teste Papanicolau, prin teste de detectare a virusului HPV virus si prin imagistica. Senologica – Centru de Imagistica a Femeii promoveaza preventia prin investigatii specifice.
“Noul nostru Centru Senologica, Centru de Imagistica a Femeii, isi propune sa investigheze in principal paciente fara simptomatologie, in idea de a descoperi leziuni in faza incipienta. Sa nu fie leziuni de dimensiuni mai mari, sau leziuni tumorale pentru care pacienta ar trebui sa faca un tratament mai deosebit.”
“Obiectivul este sa examinam paciente intre 21 si 65 de ani, paciente asimptomatice, deoarece ideea de screening trebuie sa reprezinte idea de preventie si trebuie ca pacientele sa intelega foarte clar ca nu trebuie sa fie neaparat suspicionate de o patologie tumorala ca sa se adreseze centrului nostru.”, a spus dr. Oana Miu, medic specialist radiolog.
Simptomele cu care femeile ajung cel mai adesea la control sunt sangerarile vaginale, durerile abdominale difuze, durerile in timpul actului sexual sau secretii vaginale neplacute si cu miros mai deosebit.
“In principiu, cazurile pe care le putem diagnostica sunt de la cazuri foarte simple, de tip fibrom uterin, polipi uterini, dar sunt si cazuri mai deosebite in care includem patologia tumorala de corp uterin si patologia de col uterin. In cazul de fata, pacienta este o pacienta tanara, pe care am diagnosticat-o cu o patologie tumorala de col uterin.”
“Examinarea RMN sau examinarea pentru care pacienta nu trebuie sa prezinte un criteriu foarte clar de recomandare pentru ca nu este o investigatie dureroasa, este o investigatie noninvaziva, este o investigatie care dureaza aproximativ 30-40 de minute , investigatie pe care pacienta o poate tolera, zicem noi, destul de bine. Nu este necesara o pregatire speciala.”
“Cancerul de corp uterin este pe locul intai ca si patologie tumorala la nivel pelvin feminin si se intalneste in special la femeile dupa menopauza, femeile tinere dezvoltand mai frecvent cancer de col uterin, iar cele la menopauza, cancer de corp uterin.”
“Este o leziune care distruge endometrul, se vede si pe imaginile noastre. Acesta este un caz intr-o faza pana in stadiul trei si, din punct de vedere imagistic, foarte simplu putem semnala modificari de semnal, asa numim noi aceste leziuni prezente la nivelul corpului uterin si putem stadializa patologia ca pacienta sa poata fi urmarita de medicul ginecolog si sa se decida daca se poate rezolva doar chirurgical si, in functie de stadializare, daca este necesara chimioterapia sau radioterapia.”, a spus dr. Oana Miu, medic specialist radiolog.
Cancer de col uterin – factori de risc
Factorii de risc in astfel de cazuri se impart in functie de categoria de varsta. La pacientele tinere, care dezvolta predominant cancer de col uterin, se pot enumera fumatul , o viata sexuala cu un debut precoce, parteneri multipli, sarcini multiple, iar in ceea ce priveste cancerul de corp uterin, acesta este mai frecvent la femeile la menopauza, femeile nulipare, femeile care nu au nascut niciodata, la cele obezitate si diabet.
autor: DELIA SESCU BARBU
1 Comment
MAJORITATEA FEMEILOR NU MERG LA CONSULTATIE DEOARECE GINECOLOGII DIN TARA ASTA NU PERMIT PARTENERILOR SA INTRE LA CONSULTATIE….SOTIA MEA NU MERGE FARA MINE NICI LA TESTUL BABES- PAPANICOLAU….SPUNE CA SE SIMTE RELAXATA SI IN SIGURANTA DOAR ATUNCI CIND SINT SI EU LINGA MASA DE CONSULTATIE….DOMNILOR GINECOLOGI, SINTEM IN SECOLUL XXI….FITI MAI DESTUPATI LA MINTE….ADOPTATI O GINDIRE MAI MODERNA….NU MAI DECIDETI IN LOCUL NOSTRU CA SI CUM NOI AM FI OLIGOFRENI ….PARTENERELE NOASTRE AU NEVOIE DE NOI IN ASTFEL DE IMPREJURARI….CA SA NU MAI VORBESC DE NASTERE….