Cancerul ovarian este cel mai agresiv cancer din sfera ginecologica. In ciuda progreselor medicale din ultimii 30 de ani, ratele de supravietuire in tumorile de gradul III-IV raman reduse. Exista insa vesti bune: controalele preventive si depistarea in stadiu cat mai incipient a acestor boli poate schimba complet situatia. Senologica – Centrul de Imagistica a Femeii ofera sansa la viata in doua cuvinte: Prevenim impreuna!
“Noi trebuie sa raspundem la intrebarea cea mai grea care ni se pune din partea pacientei care ne trece pragul, si anume: Am sau nu cancer? Este o responsabilitate mare, de multe ori nu este usor, dar este tehnica de varf care poate da acest raspuns.”
“Din punctul nostru de vedere – ne aflam intr-o clinica de radioimagistica, iar noul centru Senologica tocmai asta isi propune , abordarea problemelor de patologie specific feminine, problemelor din sfera genitala si mamara – iar pentru aceasta ne dorim depistarea in stadii cat mai incipiente a cancerului ovarian, chiar excluderea acestora prin testele imagistice pe care le putem oferi pacientelor naostre. In clinica noastra putemefectua ecografii si tehnici imagistice de inalta performanta, ca de exemplu RMN de pelvis si, in anumite situatii, putem efectua si CT pelvin, cand avem o contraindcatie pentru examenul RM, sau la pacientele diagnosticate deja si care sunt in monitorizare oncologica.”, a spus dr. Simona Dunarintu.
Cancerul ovarina este asimptomatic
Cancerul ovarian este o afectiune lenta, care este asimptomatica la debut si evolueaza mult timp in asa fel. Simptomele apar si devin vizibile abia in stadii avansate ale bolii, cand apar fenomene compresive.
Cancerul ovarian – simptome
Intre simptome se pot intalni durerea lombara, hemoragia vaginala, scurgerile, durerile in timpul actului sexual, astenia, lipsa de energie, tulburarile de urinare, o scadere neintentionata in greutate, dar si greata, varsaturi, simptome absolut nespecifice.
“Pacientele care au un risc, care au un istoric familial si care au unele dintre simptomele mentionate, pot veni pe cont propriu pentru examinare RM de pelvis, care este cel mai mult din ce putem face la momentul actual pentru diagnosticul cancerului de ovar. Sau se poate trece prin filiera obisnuita: medic de familie, medic ginecolog, care poate efectua o ecografie endovaginala si apoi sa indice RM de pelvis. Ca un sfat din partea noastra este ca orice imagine pe ecografia endovaginala sau abdominala patologica in sfera genitala, in special – acum vorbim de ovar – sa fie investigate printr-o metoda imagistica de inalta performanta, in special prin RM-ul de pelvis.”
“Ecografia, in conditiile actuale ar putea pune doar diagnosticul de normalitate si tot ce este patologic sa fie examinat cu o tehnica in plus si anume RM-ul. Tocmai pentru ca sa nu scapam cazurile si ne dorim sa diagnosticam cazuri incipiente, sa nu mai ajungem sa diagnosticam tumori mari, voluminoase. Pentru ca majoritatea pacientelor care vin la noi vin cu stadia avansate , stadiul 3,4, care nu beneficiaza nici de o chirurgie adecvata, nici de tratament radio si chimioterapic in timp util.”
“Examenul RM de pelvis in primul rand cunoastem ca este o metoda neiradianta, o metoda care confera un confort pacientei in timpul examinarii.”, a spus dr. Simona Dunarintu.
Studiile din literatura de specialitate arata ca markerul tumoral CA125 este doar un test orientativ. Se pot intalni valori crescute si in alte patologii ale ovarului de tip inflamator, cum este endometrioza, la ciclu, sau in afectiuni hepatice si renale. Cu alte cuvinte, nu orice valoare crescuta de CA125 inseamna neaparat cancer ovarian si nici valorile normale nu inseamna lipsa de leziuni incipiente de cancer de ovar.
“Centrul Senologica, un centru dedicat femeii si patologiei specifice feminine, isi propune sa ofere femeilor posibilitatea unui diagnostic precoce sau, de ce nu, ne dorim chiar sa excludem fobia femeilor pentru cancer si sa diagnosticam precoce si sa – cel mai placut ar fi – sa excludem.”, a spus dr. Simona Dunarintu.
Pot Preveni Impreuna cu Senologica toate femeile care au un istoric familial de cancer ovarian, cele peste 50 de ani, femeile care nu au nascut, nu au alaptat, femeile cu infertilitate,cele cu un debut precoce al primului ciclu, sau care au intrat tarziu la menopauza .
autor: DELIA SESCU BARBU