Sevrajul nicotinic este un ansamblu de evenimente ce apare la indivizii ce se lasa de fumat brusc, la cei care au fost fumatori de lunga durata, cel putin 10 ani. Reactia, in cazul pacientilor care renunta la fumat, este una agresiva si, de multe ori, acestia recidiveaza. Tratamentul specializat este un ajutor benefic.
“Este o reactie a corpului la pierderea, eliminarea din sange a nicotinei. E un raspuns exagerat dat de o dependenta la o substanta chimica. De multe ori, e un mare impediment. Reactia atunci cand cineva se lasa este agresiva si multi nu rezista. Simptomele sunt agitatie, neliniste, aniextate, senzatia de uscaciune a gurii, lipsa de pofta de mancare, ameteala. La unii sunt intense, la altii moderate sau usoare. Rareori sunt cei care spun ca nu au simtit nimic. Femeile fac sevraj mai intens decat barbatii. Vestea buna este ca dureaza 2 pana la 4 saptamani. Nicotina se elimina complet. Raman efectele date de produsii de ardere ai tutunului si aici vorbim de 4.500 de substante.”, a spus Dr. Ștefan Mihaicuta, medic primar pneumolog, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Timișoara.
Trucuri pentru a trece mai usor sevrajul nicotic
Ca sa treaca mai usor sevrajul, sunt trucuri mici, cum ar fi: sa bei multa apa, sa faci sport, sa iei un inlocuitor de nicotina, plasturi, guma sau spray.
“In general, ca sa se lase de fumat oamenii au intre doua si cinci tentative ca sa reuseasca. Unii se lasa usor, altii greu. De aceea este nevoie sa vorbesti cu cineva, sa mergi la un specialist sa iti dea cateva sfaturi. Daca ai trecut de sevraj ai sanse mari sa ramai nefumator o perioada lunga de timp. Recidiva se poate intampla nu din cauza sevrajului, ci din cauza faptului ca omul nu a fost atent.” a spus Dr. Ștefan Mihaicuta, medic primar pneumolog, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Timișoara.
Cine se lasa e totdeauna usor vulnerabil. Nu ai nimic de castigat daca te reapuci de fumat.
Cancerul pulmonar este mortal in 90 la suta din cazuri, si BPOC e o boala tratabila, dar dificila si vorbim de bolile de inima care sunt complexe. Cel mai grav este ca poti sa faci infarct care poate sa fie fatal.
“Exista un scor, sunt sapte intrebari care se pun si daca raspunzi cu 4 din 7 pozitiv ai dependenta mare. Daca este sub jumatate de ora este dependenta severa. Pentru ei, solutia este consiliere si medicatie care fac mai usor sevrajul.”, a spus Dr. Ștefan Mihaicuta, medic primar pneumolog, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Timișoara.
Prietenii si familia joaca si ei un rol important, feedback-urile si incurajarile venite din partea acestora sunt un element important al terapiei.