Sexul poate da un impuls anumitor aspecte ale bunăstării și sănătății fizice a oamenilor, sugerează unele cercetări. Cu toate acestea, mai multe studii pe acest subiect sunt acum depășite și nu toate beneficiile potențiale se aplică tuturor.
Cercetările științifice au evidențiat mai multe beneficii posibile, pe lângă procreare, care vin odată cu actul sexual. Aceste plusuri includ menținerea sănătății inimii la unii oameni, reducerea tensiunii arteriale și creșterea imunității.
Sexul poate îmbunătăți, de asemenea, starea de spirit, relațiile și bunăstarea mentală.
În acest articol, analizăm posibilele beneficii pentru sănătate ale sexului și evidențiem cercetările relevante, concentrându-ne mai degrabă pe aspectele fizice decât pe cele emoționale.
Ajută sănătatea inimii
Sexul pare să aibă un anumit efect protector asupra sănătății cardiovasculare, în special la femei.
Un studiu din 2016 a analizat potențialele beneficii pentru sănătate ale activității sexuale cu un partener obișnuit.
Această cercetare a constatat că femeile active sexual au un risc mai mic de evenimente cardiace mai târziu în viață.
Cu toate acestea, studiul a concluzionat, de asemenea, că nivelurile ridicate de activitate sexuală ar putea crește riscul de evenimente cardiovasculare la bărbați. Această concluzie contrazice majoritatea cercetărilor anterioare și sunt necesare studii suplimentare pentru a verifica acest risc.
Bărbații și femeile cu probleme cardiace ar trebui să întrebe un medic despre cât de mult sex este sigur pentru ei. De asemenea, ar trebui să fie specifici cu privire la regularitatea și intensitatea cu care fac sex, deoarece acest lucru poate afecta potențiala tensiune asupra inimii.
Reducerea tensiunii arteriale
Același studiu din 2016 a măsurat și tensiunea arterială ca fiind unul dintre markerii sănătății inimii. Cercetătorii au descoperit că femeile în vârstă care și-au exprimat satisfacția față de viața lor sexuală aveau mai puține șanse de a avea hipertensiune arterială.
Cu toate acestea, autorii studiului nu au găsit aceleași rezultate la bărbații în vârstă.
Hipertensiunea arterială poate afecta atât libidoul, cât și capacitatea unui bărbat de a obține și menține o erecție.
De asemenea, medicamentele pentru hipertensiune arterială pot reduce libidoul și pot provoca disfuncție erectilă.
Deși acest lucru nu confirmă un beneficiu, poate arăta o legătură între tensiunea arterială și sănătatea sexuală.
Mulți oameni cu hipertensiune arterială sau hipertensiune arterială au probleme de siguranță atunci când vine vorba de actul sexual.
Deși este întotdeauna important să discutați cu un medic, de obicei este sigur pentru persoanele cu hipertensiune arterială să facă sex.
Dacă medicamentele pentru hipertensiune provoacă dificultăți sexuale, o persoană poate discuta cu medicul său, care poate prescrie un alt medicament sau o doză diferită pentru a ameliora efectele adverse.
Întărirea sistemului imunitar
Unele cercetări timpurii au descoperit că sexul regulat a crescut eficacitatea sistemului imunitar.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care au făcut sex frecvent, pe care le-au definit ca una sau două ori pe săptămână, aveau mai multă imunoglobină A (IgA) în sistemul lor decât alții. IgA este un anticorp care trăiește în țesutul mucoasei, cum ar fi glandele salivare, nasul și țesutul vaginal.
Cu toate acestea, este important să recunoaștem că acest studiu a apărut în 2004, iar cercetătorii nu l-au mai repetat de atunci. Un nou studiu ar putea da rezultate diferite.
Un studiu mai recent a analizat un grup mic de femei pentru a vedea dacă există diferențe între activitatea imunitară a celor care erau active sexual și a celor care nu sunt.
Studiul a examinat capacitatea sistemului lor imunitar de a ucide diferiți agenți patogeni infecțioși în diferite puncte ale ciclului menstrual.
În timp ce rezultatele sugerează că ar putea exista unele diferențe între grupuri, autorii spun că sunt necesare mai multe cercetări înainte de a trage concluzii.
Reducerea riscului de cancer de prostată
Un studiu timpuriu, din nou din 2004, a constatat că frecvența mare a ejaculării poate reduce riscul de cancer de prostată.
Studiul a investigat aproape 30.000 de bărbați, analizând cât de des au ejaculat în diferite momente ale vieții lor.
Ei au ajuns la concluzia că cei care au ejaculat de mai mult de 21 de ori pe lună au avut un risc mai mic de cancer de prostată decât bărbații care au ejaculat doar de 4-7 ori pe lună.
În 2016, cercetătorii au extins acest studiu cu încă 10 ani pentru a-și continua cercetările privind riscul participanților de a dezvolta cancer de prostată.
Această urmărire a confirmat constatările inițiale. Bărbații care au ejaculat cel mai frecvent au avut un risc mai scăzut de cancer de prostată cei care au ejaculat mai rar.
Eliberarea stresului
Sexul poate servi ca o modalitate naturală de a scăpa de stres. Un studiu din 2019 a analizat efectul pe care l-a avut intimitatea cu un partener asupra nivelului de cortizol. Cortizolul este un hormon steroid care circulă în organism ca răspuns la stres.
Cercetătorii au descoperit că expresiile de intimitate, indiferent dacă sunt sexuale sau nu, au ajutat la readucerea nivelurilor de cortizol atât la bărbați, cât și la femei, în limite normale.
Sexul declanșează eliberarea de oxitocină, endorfine și alți hormoni de „simțire bine”, care pot fi responsabili pentru acest efect de reducere a stresului.
Îmbunătățirea somnului
Fundația Națională pentru Somn sugerează că activitatea sexuală are beneficii hormonale pentru somn.
Aceiași hormoni care reduc stresul și anxietatea sunt, de asemenea, responsabili pentru inducerea somnolenței. Sexul duce la eliberarea de oxitocină, dopamină și endorfine în întregul corp.
După ce o persoană are un orgasm, începe să circule un alt hormon numit prolactină. Prolactina induce sentimente de satisfacție și relaxare.
Precauții
În timp ce sexul poate fi o activitate plăcută și potențial sănătoasă, este esențial să ne amintim că sexul fără protecție poate prezenta un risc pentru sănătatea generală.
Persoanele care fac sex fără a utiliza anticoncepționale au risc de infecții cu transmitere sexuală (ITS) și sarcini neplanificate. Utilizarea unui prezervativ sau a unei alte metode contraceptive poate reduce riscul acestor rezultate.
Dacă o persoană are mai mulți parteneri, poate reduce riscul prin reducerea numărului de persoane cu care are contact sexual.
Dacă sexul devine dureros sau provoacă sângerare, o persoană trebuie să discute cu un profesionist din domeniul sănătății.
1 Comment
Pingback: Sexul oferă beneficii pentru sănătate? • VoxMedical | Viata si sanatate