Fundaţia „Academician Nicolae Cajal” , Institutul Clinic Fundeni, Fundaţia „Dan Setlacec” şi Institutul de Virusologie, organizează cea de-a VI-a ediţie a Simpozionului „Academician Nicolae Cajal”, în perioada 30 martie-1 aprilie la Hotel Athenee Palace Hilton, din Bucureşti.
Ediţia din acest an va dezbate două teme principale:
- Medicina şi Cercetarea Translaţională( genomică, terapii individuale bazate pe studiul genomului şi terpaii celulare)
- Virusologia şi Medicina Moleculară( terapii antivirale, antitumorale şi celulare, HIV, HPV, infecţii hepatice).
La deschiderea oficială vor participa Excelenţa Sa Dan Ben Eliezer, Ambasadorul Statului Israel în România,precum Academicianul Ionel Haiduc, Preşedintele Academiei Române, Dr. Aurel Vainer, Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi alte personalităţi marcante ce an de an au susţinut activităţile Fundaţiei Academician Nicolae Cajal.
Simpozionul este o manifestare ştiinţifică de elită, dar şi un bun prilej de schimb
de idei între cercetători străini de notorietate, amabasadori ai ştiinţei româneşti din mari universităţi , cercetători şi clinicieni români de prestigiu care au ales să facă cercetare şi medicină în România.
“Şcoala românească de medicină a fost pentru acad. Nicolae Cajal a doua sa familie. Profesorii şi elevii săi i-au fost deopotrivă dragi şi în toată viaţa şi activitatea sa a lucrat pentru a consolida şi promova şcoala medicală românească, pentru educaţia permanentă a opiniei publice în respectul faţă de viaţă. Aşa se face că la fiecare simpozion dedicat memoriei tatălui meu este omagiată nu doar cariera ştiinţifică, nu doar rezultatul studiilor cercetătorului Nicolae Cajal, ci omul şi dragostea de viaţă”, este mesajul doamnei Irina Cajal Marin, preşedintele Fundaţiei.
In cadrul simpozionului, vineri 1 aprilie, va avea loc şi conferinţa „Terapii celulare” care face parte dintr-o serie de evenimente derulate în cadrul Proiectului ”Specializare pentru performanta, eficacitate si raspuns in domeniul transplantului de organe – S.P.E.R.”
Conferinţa mediatizează oportunităţile de formare a personalului medical incluse în proiectul S.P.E.R, şi prezintă modele de succes din cercetarea ştiinţifică şi practica rom’nească internaţională a transplantului şi terapiilor celulare.
De aceste oportunităţi şi modele vor beneficia medici rezidenţi, medici specialişti în chirurgie generală, anesteziologie, nefrologie, gastroenterologie, medicină de laborator, anatomie patologică, imunologie de transplant, medici coordonatori de transplant, precum şi asistenţi medicali, care alcătuiesc grupul ţintă al Proiectului S.P.E.R.
Altfel spus, cazurile numeroase în care societatea încearcă să se mobilizeze pentru a ajuta pacienţii care ”au nevoie de transplant de celule sau de organe în străinătate” îşi vor găsi mai multe soluţii medicale în România.
“Secţiunea de Medicină şi cercetare translaţională a devenit deja tradiţională. Platforma medicală Fundeni continuă să fie promotorul acestui tip de cercetare, care pleacă în primul rând de la necesităţile clinice. Răspunsul la marile întrebări din oncologie, transplantul de organe sau bolile inimii se află în laboratoarele de cercetare fundamentală. După cum şi descoperirile din aceste laboratoare trebuie puse cât mai rapid în slujba celor aflaţi în suferinţă. O astfel de îmbinare fericită între clinică şi cercetare a fost îmbrăţişată şi de alte colective din România. Simpozionul din acest an le dă prilejul să comunice rezultatele cele mai recente. Rămânem la convingerea fermă că marile descoperiri în ştiinţele fundamentale rămân apanajul vârstelor tinere şi dorim să creăm terenul propice pe care ele să apară”, spune preşedintele simpozionului, prof. dr. Irinel Popescu.
Sursa: Televiziunea Medicala