Creşterea cotizaţiei la sănătate – cea mai eficientă măsură pentru sporirea finanţării sistemului. Cel puţin aşa consideră sindicaliştii din sistemul de sănătate românesc.
Reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară spun că astfel ar putea fi salvaţi mii de pacienţi care mor anual din cauză că spitalele nu au suficiente fonduri. Preşedintele federaţiei, Viorel Rotilă:
„În primul rând considerăm absolut necesară creşterea finanţării sistemului sanitar, creşterea contribuţiei la sănătate fiind una din măsurile care trebuie luate. O creştere cu 1,5% la salariaţi şi cu 1,8% la angajatori, dacă luăm în considerare procentul de 14% contribuţie totală pentru sănătate pe această structură dublată de toate celelalte măsuri inclusiv introducerea asigurărilor complementare şi a deductibilităţii fiscale pentru acestea şi întregul pachet de măsuri gândit negociat putem avea garanţia ca aceste costuri suplimentare pentru cetăţeni se regăsesc de fapt în servicii pe care ei le primesc.”
Creşterea taxelor înseamnă un efort în plus pentru populaţie, recunosc sindicaliştii care insistă totuşi că e mai important impactul pozitiv pe care l-ar avea asupra situaţiei pacienţilor. „ Suntem total de acord că este o plată în plus pentru cetăţeanul deja sărac, indiscutabil. Dar întrebarea este ce stă în partea cealaltă. Este evident că acest sistem trebuie implementat onest ceea ce înseamnă stabilirea unei autonomii pentru aceste fonduri pentru a avea garanţia că ele vor fi cheltuite doar în interesul cetăţeanului…ar elimina circa 15% pierderi pe diferite paliere ale sistemului.” a mai precizat Rotilă.
În forma actuală sistemul sanitar nu poate asigura serviciile medicale necesare populaţiei, sunt de părere sindicaliştii. Aşadar o creştere a finanţării prin mărirea contribuţiei reprezintă soluţia cea mai rapidă. În acest caz se pune întrebarea cine poate garanta că banii vor fi gestionaţi eficient.
Răspunde preşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară, Viorel Rotilă:
„Doar implicându-ne…fiecare dintre noi. Şi luptând pentru o nouă lege a sănătăţii care să respecte aceste principii, să scoată sănătatea din interesul pe termen scurt al politicienilor, să scoată fondurile, să le creeze un circuit separat şi apoi să avem instituţiile inclusiv colective din partea societăţii care să monitorizeze continuu această situaţie. Nu vă poate da nimeni o garanţie, însă vedem toţi ce se întâmplă în unităţile sanitare mai ales din lipsă de bani.”
Potrivit datelor CNAS, în ţara noastră sunt peste 18 milioane de persoane asigurate, din care aproape 13 milioane plătesc o contribuţie la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate.
autor: Maria Rohnean
Sursa: Televiziunea Medicala