Sindromul de colon iritabil este un diagnostic bazat pe simptome caracterizat prin dureri abdominale, disconfort, balonare, si modificarea tranzitului intestinal. Diareea sau constipatia poate fi predominantz, sau pot alterna.
Sindromul de colon iritabil nu are nici un efect direct asupra sperantei de viata. Este, cu toate acestea, o sursa de durere cronica, oboseala, si alte simptome, si contribuie la absenteismul din munca absenteism.
Sindromul de colon iritabil este cea mai frecventa dintre tulburarile intestinale, aparand la una din 3 persoane.
Cuprins:
Sindromul de colon iritabil – simptome
Simptomele principale ale sindromului de colon iritabil sunt durerile abdominale sau disconfort in asociere cu diaree frecventa sau constipatie si o schimbare a tranzitului intestinal.
De asemenea, poate prezenta un sentiment de evacuare incompleta (tenesme), balonare, sau distensie abdominala. In unele cazuri, simptomele sunt ameliorate de tranzitul intestinal.
Persoanele care sufera de sindromul de colon iritabil, mai frecvent decat altele, au reflux gastroesofagian, simptome legate de sistemul genito-urinar, sindrom de oboseala cronica, fibromialgie, dureri de cap, dureri de spate, si simptomele psihice cum ar fi depresia si anxietatea .
Aproximativ o treime dintre barbati si femei care au sindromul de colon iritabil raporteaza, de asemenea, disfunctie sexuala in general sub forma unei reduceri a libidoului.
Sindromul de colon iritabil – cauze
In timp ce cauza sindromului de colon iritabil este necunoscuta, o intrerupere a axei creier-intestin si suprainfectia bacteriana intestinala sunt considerate a fi factori importanti.
Riscul de a dezvolta sindrom de colon iritabil creste de sase ori dupa o infectie gastro-intestinala acuta.
Utilizarea frecventa de antibiotice pare, de asemenea, sa creasca riscul de a dezvolta sindromul de colon iritabil.
Posibilele cauze de sindrom de intestin iritabil sunt:
- acumularea anormala de toxine in organism
- probleme cu semnalele nervoase transmise de creier catre intestine (semnalele de la creier nu ajung in mod corespunzator la nervii din intestine)
- genetica
- dezvoltarea excesiva a unor bacterii in intestinul subtire
- sensibilitate la anumite alimente
- probleme de sanatate mintala
- hipersensibilitate.
Sindromul de colon iritabil – tratament
Desi nu exista niciun tratament specific pentru sindromul de intestin iritabil, manifestarile bolii pot fi ameliorate si controlate cu ajutorul fibrelor, antispasticelor, si a uleiului de menta.
Dieta
Unele persoane cu sindrom de colon iritabil pot avea intoleranta alimentara. O dieta care restrictioneaza anumiti carbohidrati care sunt slab absorbiti in intestinul subtire, precum si fructoza si lactoza, care sunt la fel de slab absorbite la cei cu intoleranta la ele.
Reducerea de fructoza si fructan a fost demonstrat ca reduc simptomele sindromului de colon iritabil intr-o maniera dependenta de doza la pacientii cu sindrom de malabsorbtie fructoza.
Deasemenea, simptomele sindromului de colon iritabil poate fi ameliorat prin:
- schimbarilor in alimentatie, dieta si nutritie
- medicatiei
- probioticelor
- terapiilor pentru posibilele tulburari psihice.