In contextul in care intre Romania si Franta exista o situatie tensionata cu privire la problema tinerilor respinsi de universitatile din Hexagon dar care vin sa isi continue studiile la universitatile din tara noastra, Constantin Tuleasca, neurochirurg iesean care lucreaza in Lausanne, Elvetia, este un caz care iese in evidenta.
Acesta a devenit, pentru cercetarea dezvoltata in domeniul radiochirurgiei, primul roman premiat de Academia Nationala de Medicina a Frantei, fiindu-i acordata distinctia s pentru „o contributie deosebita adusa in tratamentul durerii”.
Nici inainte, nici dupa primirea acestei distinctii, Constantin Tuleasca nu a pierdut legaturile si nu a uitat de unde a plecat, fiind absolvent al Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi. A pastrat legatura cu prietenii si familia din Iasi si Vaslui, pe care se intoarce sa-i revada ori de cite ori are posibilitatea, iar cind i s-a cerut o descriere pentru pagina de Internet a Academiei, cu citeva luni inainte de decernare:
„Am inceput chiar cu faptul ca sint roman si absolvent al Universitatii «Gr.T. Popa». Am considerat ca este o datorie de onoare sa pun inainte si tara si universitatea unde am facut primii pasi in medicina”.
Radiochirurgia minim invaziva
Pe linga distinctia pe care a primit-o neurochirurgul iesean, acesta a mai ridicat si un premiu in bani, de aproape 5.000 de euro, insa Constantin Tuleasca spune ca cel mai mult a contat faptul ca juriul s-a indreptat asupra cercetarii sale, componenta financiara fiind una „mai putin importanta”.
„Criteriile de acordare ale premiului fiind foarte restrictive, acesta nu a fost oferit in 2014, ceea ce este un motiv in plus de recunostinta fata de cei care au considerat aportul meu ca fiind unul important. Acesta este al doilea premiu de la sectiunea medicala ca importanta. Bucuria mea a venit si din faptul ca este o institutie externa prestigioasa, nelegata de spitalul unde lucrez sau de alte institutii cu care am colaborat”, a spus Constantin Tuleasca.
Medicul a realizat pina acum peste 2.000 de proceduri radiochirurgicale
Cercetarea pe care a desfasurat-o acesta s-a realizat intr-o nisa care se dezvolta din ce in ce mai mult in domeniul neurochirurgiei – radiochirurgia cu Gamma Knife. Timp de cinci ani de zile, acesta a continuat sa trateze sute de pacienti si a analizat rolul radiochirurgiei Gamma Knife in tratamentul nevralgiei clasice de trigemen.
„Ea reprezinta una dintre cele mai profunde dureri faciale, similara unui electrosoc, considerata de multi ca fiind una dintre cele mai dureroase conditii. Radiochirurgia in general se refera la un procedeu de iradiere tintita, minim invaziva, ghidata prin imagistica (RMN, computer tomograf si
arteriografie, singure sau asociate) a unor patologii intracerebrale, fara a fi nevoie de deschiderea clasica chirurgicala, in boli bine specificate si selectionate”, a spus medicul. In cazul aparatului Gamma Knife, dedicat exclusiv craniului, iradierea de care vorbeste Constantin Tuleasca se realizeaza prin focalizarea in acelasi timp a 192 de raze Gamma intr-un punct fix, identificat prin procedurile de imagistica si stereotaxie (precizie tridimensionala), care iradiaza foarte puternic tinta dorita fara a afecta tesutul sanatos din vecinatate.
„Radiochirurgia, prima mea pasiune (a doua e chirurgia oncologica), ma atrage prin caracterul ei minim-invaziv. Mi se pare extraordinar ca exista oameni care nu trebuie operati in maniera clasica, ce vin doar in spitalizare de o zi, care pleaca acasa pe picioare si fara complicatii majore. E si un domeniu de cercetare unde se pot face lucruri extraordinare, mai sint atitea lucruri de descoperit si e superb ca avem posibilitatea sa le abordam”, a spus Constantin Tuleasca.
El a precizat ca simte ca premiul vine ca incununare a cinci ani de munca, atit in plan personal cit si profesional. Medicul a fost sustinut de doi dintre mentorii si profesorii sai, cercetatori si medici reputati in domeniu, Marc Levivier din Lausanne si Jean Régis din Marsilia.
„Proiectul in sine este rodul unei colaborari intre spitalele din Lausanne (unde ma formez ca rezident neurochirurg din 2007) si din Marsilia (un centru de referinta mondiala in Gamma Knife, unde am avut posibilitatea sa fiu in stagiu de perfectionare 18 luni, aprilie 2010- octombrie 2011)”.
Desi neurochirurgul e plecat de mai bine de opt ani din tara, acesta spune ca pastreaza in permanenta legaturile cu cei ramasi aici, familia si prietenii din Iasi si din Vaslui, si vine in vizita de cite ori are posibilitatea. Aceleasi sentimente le are si fata de Universitatea de Medicina din orasul sau de bastina, spunind ca are un respect pentru scoala romaneasca de medicina, in special cea de la Iasi, de care este legat sufleteste.
Spre acest domeniu Constantin Tuleasca a vrut sa se indrepte inca de cind avea cinci ani, cind bunicul sau a suferit o complicatie postoperatorie dupa o operatie de colon si a murit, in urma cu aproape 30 de ani. „Atunci am avut prima data contacte cu chirurgia si m-am gindit ca mi-ar placea sa fac asta, desi contextul poate ar fi indicat contrariul.” Mama sa a fost inginer, insa avea doi unchi indepartati care erau chirurgi, unul dintre ei la Spitalul de Copii „Sfinta Maria” din Iasi, iar celalalt era sef de sectie pe chirurgie viscerala la Campulung Moldovenesc.
„Toate discutiile cu ei au cristalizat in mine aceasta dorinta (n.r. de a urma medicina), pe care am asociat-o mereu cu posibilitatea de a face un bine sau a vindeca pe cineva”, povesteste Constantin Tuleasca.
Constantin Tuleasca pastreaza mereu legatura cu Iasul
Despre plecarea din tara si stabilirea in Elvetia medicul vorbeste fara urme de regret, pentru ca, in viziunea sa, neurochirurgia este o profesie care nu tine cont de granite. Inca din vremea in care era student a petrecut sase luni in Salamanca, alte doua in Strasbourg, inca doua saptamini in Freiburg-im-Breisgau, unde a urmat cursuri de medicina interna, neurochirurgie sau oncologie.
Pentru munca sa in tratarea nevralgiei de trigemen cu ajutorul radiochirurgiei Gamma Knife a mai fost premiat cu Young Professional Award al Societatii Internationale de Radiochirurgie in 2013, la Toronto. In total, in proiectul la care a lucrat de peste cinci ani, a existat o baza de date cu 737 de pacienti, numarul acestora depasind acum 1.300.
„Am contactat telefonic sau vazut in consultatie aproximativ 500 de pacienti pentru a putea avea informatii la zi despre starea lor medicala, cu un timp de urmarire dupa tratament ce a durat de la un an pina la 15 ani. Noi am avut posibilitatea sa aratam ca pe termen lung radiochirurgia este comparabila cu alte tehnici chirurgicale deschise, avind o eficacitate similara, cu un risc foarte scazut de efecte secundare, mult mai redus comparativ cu chirurgia deschisa”, a specificat Constantin Tuleasca, care are in prezent o experienta de aproape 2.000 de proceduri radiochirurgicale efectuate.
Petrecind atit de mult timp in studiu si fiind plecat de acasa, medicul spune ca au fost momente in care si familia a ajuns pe plan secund.
„In plan personal, in perioada in care am stat la Marsilia, sotia mea Ana (chirurg pediatru) a ramas la Geneva, ceea ce nu a fost simplu pentru niciunul dintre noi. I-am multumit si ii multumesc pentru dragostea si intelegerea ei si pentru tot sprijinul pe care mi l-a oferit”, a spus acesta. Insa familia si gindurile care-l leaga de Romania il imping, dupa cum povesteste chiar el, sa se gindeasca cu recunostinta mereu la tara si sa vrea sa aiba un contact permanent cu mediul academic si medical romanesc, „chiar daca fizic nu voi fi in Romania. Momentan doresc sa imi finalizez doctoratul pe care il fac in colaborare cu Institutul Politehnic Federal din Lausanne in urmatorii doi ani si sa urmez apoi si un stagiu de perfectionare operatorie, pe care il organizam acum, pentru inca un an sau doi. Chiar daca viata mea se desfasoara in Elvetia si in general in afara tarii de peste opt ani, pot sa va spun cu certitudine ca, indiferent unde voi fi, voi fi disponibil pentru o colaborare cu tara mea, pentru actiuni si proiecte punctuale”.