Smochinele fac parte din categoria delicateselor, consumându-le ocazional. Folosind aceste fructe exotice, ne putem bucura deopotrivă de gustul lor divin şi de calităţile terapeutice absolut surprinzătoare (antitusive, regenerante cutanat, energizante, diuretice, laxative, emoliente s.a.m.d.). Pe scurt, smochinele sunt capabile să amelioreze o gamă extrem de variată de afecţiuni.
Cel mai chinuitor simptom care însoţeşte guturaiul şi gripă este tusea. Astfel, se elimină din plămâni microbii care au dus la instalarea infecţiei, însă sunt situaţii când accesele se prelungesc pe tot parcursul nopţii, făcând imposibil somnul. Unul dintre cele mai eficiente produse expectorante este siropul de smochine. Acesta e bun mai ales atunci când tusea devine greoaie, cu multe mucozităţi.
Pentru a putea prepara acasă un sirop de smochine puteti folosi următoarea reţetă:
Aveţi nevoie de 15 smochine uscate, un măr, 250 g miere de salcâm şi un litru de apă. Tăiaţi mărul în bucăţi mici, fără să-l decojiţi şi desfaceţi smochinele uscate. Fierbeţi fructele şi mierea timp de zece minute. Îndepărtaţi de pe foc şi lăsaţi să se răcească. După aceea, filtraţi preparatul printr-un tifon împăturit şi păstraţi-l într-o sticlă, la frigider. Se administrează câte două linguriţe de patru ori pe zi, tratamentul durând două săptămâni.
Datorit[ proprietăţilor sale emoliente, badijonează căile respiratorii superioare şi reduce inflamaţia. Fructele scoase din sirop pot fi consumate ca atare, având efect uşor laxativ.
Sursa: Televiziunea Medicala