Odată cu venirea iernii este foarte important să ne menţinem un sistem imunitar puternic pentru a putea evita gripa şi răceala specifice acestui anotimp.
Pentru a spriji efecient sistemul imunitar este necesar un regim alimentar echilibrat
Pe timpul iernii organismul are nevoie de multe substanţe nutritive, cum ar fi vitaminele A, C, D şi E, precum şi minerale, zinc, Omega 3, seleniu pentru a veni în ajutorul sistemului imunitar.
Desemenea, este foarte important pentru sistemul imunitar, consumul de proteine (carne), legume, cereale integrale, nuci şi seminţe precum şi legume şi fructe proaspete de sezon.
Sistemul imunitar se mai poate întări şi prin consumul unor alimente care conţin surplus de vitamine, cum ar fi: polenul de albine, mierea, camu camu, cătina, măceşe sau micro alge.
Se recomandă să se evite carnea procesata, alimentele prajite, bauturile racoritoare, produsele de patiserie, produsele cu indulcitori artificiali, sau zaharuri rafinate. Consumul crescut al acestora suprima sistemul imunitar.
Sistemul imunitar are nevoie de Vitamina C
Alimentele cu cea mai mare cantitate de vitamina C, sunt: fructele de padure, citricele, kiwi, ardeiul gras si legumele de culoare verde-inchis. Consumul acestora cât mai des ne întăresc sistemul imunitar.
Ierburile aromate şi condimentele ajută la stimularea sistemului imunitar
Este bine să gătiţi cu ceapă, usturoi, ghimbir, piper negru, ardei iute, ienibahar, curry, şi curcuma. Acestea conţin componente care ajută stimularea sistemului imunitar.
Consumul de apă ajută sistemul imunitar
Apa ajută sistemul limfatic, care transportă globule albe şi alte celule ale sistemului imunitar. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru sanatatea ta este să consumi apă. Pentru un impuls suplimentar, adauga o felie de lamaie, pentru un plus de vitamina C.
Somnul de noapte poate influenţa sistemul imunitar
Oboseala cronică, este cunoscută pentru creşterea risculului la boli. Corpul întinereşte şi se întăreşte sistemul imunitar atunci când este în repaus. Somnul de 7-8 ore pe noapte este necesar, şi dacă se poate trage şi “un pui de somn” după-amiaza. Corpul tău îţi va mulţumi!
Creşterea aportului de bacterii prietenoase ajută sistemul imunitar
Este cunoscut faptul că aproximativ 80% din sistemul imunitar se află în sistemul nostru digestiv.
Deci, păstrând un intestin sănătos, păstraţi un sistem imunitar puternic. Probioticele sunt bacterii bune, care pot fi găsite în produse alimentare, cum ar fi: varza crudă, miso, iaurt, chefir, kimchi şi microalge, sau sub formă de suplimente fermentate.
Antibioticele trebuie evitate pentru a ne păstra un sistem imunitar puternic
Este bine să evităm, dacă este posibil, antibioticele. A fost demonstrat faptul că atacă bacteriile benefice din sistemul digestiv şi suprima funcţiile sistemului imunitar. Dacă nu aveţi cu adevărat nevoie de ele, puteţi găsi o alternativă naturală. Dacă aveţi o răceală, savuraţi o cană de apă fierbinte cu lămâie, ghimbir şi miere. Asiguraţi-vă că obţineţi o mulţime de vitamina C şi beţi multă apă. Dacă luaţi antibiotice, sau orice alt medicament, asiguraţi-vă că luaţi şi probiotice de calitate.
Exerciţiul fizic ajută sistemul imunitar
Exerciţiul fizic nu este doar o modalitate foarte bună de a te menţine în formă, dar creşte, de asemenea, sistemul imunitar, îmbunătăţeşte calitatea somnului şi face organismul nostru puternic. Găsiţi timp pentru antrenament, chiar dacă ar însemna doar o plimbare lungă!
Lumina soarelui aduce un aport considerabil sistemului imunitar
Vitamina D este importantă, consolidează sistemul imunitar. Incearcati să ieşiţi afară, de câteva ori pe săptămână, timp de aproximativ 30 de minute, fără protecţie solară, atunci când soarele nu este puternic.
Relaxaţi-vă, râdeţi şi bucuraţi-vă de viaţă! Cu siguranţă asta vă va ţine sistemul imunitar puternic
Stresul cronic şi depresia, pot slăbi sistemul imunitar şi nva ţine e fac mai vulnerabili la boli. Este important să-ţi faci timp să te bucuri de viaţă şi să te distrezi!