În România sunt confirmate până în prezent un număr total de 15 infecţii cu virusul West Nile, conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile şi a rezultatului probelor de laborator de la Institutul Naţional de Cercetare -Dezvoltare Cantacuzino.
Astfel, la cele 7 cazuri confirmate la începutul acestei săptămâni, se adaugă confirmarea a 2 cazuri din lotul 1 de investigaţii(din cele aflate luni, 30 august a.c. în curs de evaluare) şi încă 6 cazuri noi, confirmate până în prezent. .
Pe judeţe, situaţia infecţiilor cu virusul West Nile este următoarea:
Dolj – 1 caz
Alba – 1 caz
Buzău – 1 caz
Cluj- 1 caz
Ialomiţa -1 caz
Galaţi- 1 caz
Sibiu- 1 caz
Municipiul Bucureşti – 1 caz
Teleorman – 1 caz
Mureş – 2 cazuri
Constanţa – 4 cazuri
În prezent, există în investigare clinică, epidemiologică şi de laborator alte 2 noi cazuri probabile.
Starea de sănătate a bolnavilor care primesc asistenţă medicală de specialitate în unităţile sanitare cu paturi este bună, un număr de 5 pacienţi fiind externaţi vindecati până în acest moment. Nu au mai fost înregistrate decese.
MĂSURI DE PROTECȚIE
-să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi.,
-să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari
-să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă
-să asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, să îndepărteze recipientele de apă stătută.
De asemenea, Ministerul Sănătăţii solicită intensificarea colaborării dintre DSP-urilor cu Instituţia Prefectului şi administraţiile publice locale pentru realizarea măsurilor specifice de prevenire (de ex. dezinsecţii).
Infecţia West Nile apare la populaţia adultă şi poate avea efecte mai grave în cazul persoanelor care au alte boli asociate (copiii trec, de regulă, neobservat peste infectarea cu virusul West Nile).
Sursa: ms.ro