Smochinele sunt bine cunoscute si apreciate inca din Antichitate. Egiptenii le considerau medicament iar Biblia le evocau adesea. In Romania s-au facut incercari reusite de introducere a smochinului, in sudul si vestul tarii.
Smochinele – principalii constituenti
Smochinele proaspete contin pana la 84% apa, pe cand cele uscate aproape deloc. Continutul in protide este de 3.5%, foarte ridicat in hidrati de carbon, la fel ca si in potasiu (840 mg %).
Sodiul se afla in fruct in proportie de 40 mg%, calciul 190 mg%, fosforul 105 mg% iar fierul 3.3 mg %.
Vitamina A este in proportie de 10 micrograme %, B1 0,10 mg, B2 0.10 mg %, niacina (B3) 1.1mg %.
Contine mici cantitati de vitamina C, magneaziu si brom. Sub aspect energetic, smochinele uscate contin 260 kcal, din care se resorb peste 90%
Smochinele – recomandari terapeutice
Intern
Proprietatile pectorale sunt dominante, smochinele fiind un amolient si expectorant recomandat in bronsite, laringite si pneumonii. Smochinele au de asemenea proprietati laxative si diuretice.
Extern
Tot datorita proprietatilor emoliente se explica si recomandarea lor in stomatite, gingivite, inflamatii ale gatului. De asemenea sunt utile in abcese dentare si furuncule. Sucul laptos al smochinelor verzi este activ in combaterea negilor si bataturilor.
Smochinele – mod de intrebuintare
Consumate ca atare, fiind recomandate in special sportivilor, copiilor si varstnicilor.
Decoct expectorant cu 2-3 fructe la cana de 2 ori pe zi.
Sirop din 500 grame fruct la un litru de apa. Se fierbe pe baia de apa pana se reduce la jumatate. Se strecoara si se adauga miere (aproximativ 200 grame). Se ia cate o lingurita de 2-3 ori pe zi.
Aplicatii cu rol maturativ al furunculelor – favorizarea colectarea puroiului: smochine calde sau cataplasme din fructe fierte in apa.
Aplicatii repetate (de 3 ori pe zi timp de 5-6 zile) pe negi si bataturi cu suc obtinut din fructele tinere.
Frunzele de smochin au si ele unele intrebuintari terapeutice ca expectorant, in tulburari circulatorii si sunt emenagoge (rol in reglarea ciclurilor) sub forma de infuzie 20-30 gr la un litru de apa.