În cadrul campaniei “Să protejăm împreună copilăria”, Societatea Română de Pediatrie trage un semnal de alarmă asupra importanței imunizării prin vaccinare a copiilor împotriva bolilor infecțioase, în sezonul de începere a școlii și grădiniței.
70% dintre mame aleg să își imunizeze copilul apelând la schema națională de vaccinare.
O boală extrem de contagioasă, care nu poate fi prevenită prin vaccinurile acoperite de schema națională de vaccinare, este varicela – numai în 2011, numărul de cazuri noi de varicelă a crescut cu 44% față de 2010, în contextul în care în ultimii 4 ani, incidența a fost constant în scădere.
Vaccinarea împotriva varicelei este recomandată de către Societatea Română de Pediatrie.
Odată cu începerea grădinițelor și a școlii, Societatea Română de Pediatrie trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea incidenței bolilor infecțioase, extrem de contagioase și răspândite la intrarea copiilor în colectivitate.
Imunizarea copiilor prin vaccinare, înainte de introducerea lor în colectivitate, este importantă și programul de vaccinare obligatoriu este construit în jurul bolilor cu grad mare de risc. Astfel, copilul care merge la grădiniță trebuie să fi trecut printr-o serie de vaccinare antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă, antipoliomielită, anti-haemophilus influenzae B la vârsta de un an. Pentru cei care merg la școală, vaccinarea la 6 ani urmărește imunizarea antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă și antipoliomielită.
Semnalul de alarmă tras de Societatea Română de Pediatrie vine în contextul în care imunizarea prin vaccinare este aleasă de 21%dintre mame ca metodă de imunizare, conform unui studiu al Societății Române de Pediatrie realizat în cadrul campaniei “Să protejăm împreună copilăria” de către Cult Market Research. Pe de altă parte, 20% dintre mame aleg nutriția ca metodă de imunizare a copilului. Studiul Societății Române de Pediatriemai arată că aproape 70% dintre mame își protejează deja copiii prin vaccinare împotriva bolilor pentru care statul asigură vaccinuri gratuite.
Varicela este una dintre bolile copilăriei pentru care soluția de imunizare prin vaccinare nu se regăsește în schema națională de imunizare din România. Vaccinarea împotriva varicelei este recomandată de către Societatea Română de Pediatrie, cu atât mai mult cu cât pentru prima dată în ultimii 4 ani, numărul de cazuri noi de varicelă a crescut cu 44% în 2011, față de 2010. Pentru a preîntâmpina izbucnirea unor epidemii, Societatea Română de Pediatrierecomandă vaccinarea ca fiind cea mai eficientă metodă de protejare a copiilor împotriva acestei boli. Varicela este o boală deosebit de contagioasă, în urma căreia pot rămâne cicatrici severe la nivelul pielii, care pot afecta pe termen lung încrederea în sine a copilului. De asemenea, varicela poate produce complicații precum meningită, encefalită (inflamarea creierului) sau pneumonie.
Studiul Societății Române de Pediatriearată că 42% dintre mame au declarat că atât copilul lor, cât și cei ai prietenilor s-au îmbolnăvit de varicelă. Conform studiului, majoritatea copiilor afectați de varicelă au în jur de 3 ani, vârstă la care boala poate apărea cu complicații.
Printre ţările care au inclus vaccinul varicelic în programele naționale de imunizare se află Canada, Statele Unite ale Americii, Luxemburg, Grecia, Germania, Italia, Australia, Israel, Arabia Saudită, Koreea etc.
„Faptul că un vaccin, așa cum este cel împotriva varicelei, este opțional, nu înseamnă că acesta este mai puțin eficient sau că boala este nesemnificativă. Există o limită pe care sistemul de sănătate o poate suporta, însă părinții nu trebuie să se bazeze doar pe aceasta, ci să caute să își protejeze copiii și mai bine. Vaccinarea este o investiție în sănătate,” declară Prof. Dr. Marin Burlea, Președintele Societății Române de Pediatrie. „Efortul de a face un vaccin la timp înseamnă atât siguranța copilului în fața bolilor infecțioase, evitarea unor complicații care pot apărea în urma contactării bolii, cât și siguranța altor membri ai familiei”, adaugă Președintele Societății Române de Pediatrie.
În completarea gamei de vaccinuri din programul național de imunizare, părinții pot achiziționa vaccinuri cu care își pot proteja copilului și împotriva altor boli infecțioase care pot fi periculoase, precum: varicela (de la 9 luni), infecția cu rotavirus (între 6 săptămâni și 6 luni), împotriva bolilor pneumococice invazive și otitei medii pneumococice (2 luni – 5 ani) sau împotriva hepatitei A (1 – 15 ani).
Despre campania“Să protejăm împreună copilăria”
Campania a fost lansată de Societatea Română de Pediatrie în iunie 2012, cu sprijinul GSK România. În cadrul acesteia, a fost dezvoltată prima platformăonline pentru publicul larg, www.protejamcopilaria.ro, în care viitoarele şi actualele mămici pot găsi informații și pot primi sfaturi direct de la medicii specialiști.
În iunie 2012, încadrul campaniei, Societatea Română de Pediatrie a lansat primul ghid practic cu recomandări de vaccinare în pediatrie din România, adresat cadrelor medicale, un document util cu date despre bolile infecţioase frecvente în rândul copiilor şi recomandări de imunizare prin vaccinare, care a fost pus la dispoziția medicilor, fiind un suport real, cu argumente, din dorința acestora de a educa şi informa în mod cât mai corect părinții cu privire la aspectele esențiale ale îngrijirii copilului.
Imunizarea prin vaccinare reprezintă unul dintre cei 3 piloni esențiali ai protecției copilului, alături de nutriție și evitarea micilor accidente.
Campania vine pe fondul unor realități dramatice: România are încă cea mai ridicată rată a mortalității infantile din UE la copiii de până în 5 ani. Mai mult decât atât,numărul cazurilor de îmbolnăvire ca urmare a bolilor infecțioase pediatrice a crescut în ultimii ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantilă în România este de 9,8 ‰ (9,8 morți la 1000 de nou-născuți), aproape dublă față de media europeană.
Despre Societatea Română de Pediatrie
Societatea Română de Pediatrie a fost inițial înființată în 1926, având ca publicație Revista Română de Pediatrie. Până în 2001, când și-a dobândit personalitatea juridică, a funcționat în cadrul Asociației Medicale Române. Scopul Societății este crearea unui cadru organizatoric adecvat pentru specialiștii din domeniul pediatriei și pentru alți specialiști ale căror preocupări au legătură cu pediatria, în vederea ridicării nivelului profesional și științific al școlii românești de pediatrie și îmbunătățirii continue a asistenței pediatrice. Societatea Română de Pediatrie doreşte sărealizeze o legătură strânsă între toţi cei care se ocupă de creşterea, îngrijirea şi starea de sănătate fizică şi mentală acopiilor.
Sursa: Televiziunea Medicala