Noile reglementari pentru calculul preturilor la medicamente vor “ajuta” pacientii sa nu mai gaseasca la farmacii pastilele de care au nevoie! Semnalul de alarma a fost tras de producatori.
Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente s-a referit recent, la o manifestare organizata de Colegiul Farmacistilor din Romania, la doua probleme esentiale ale sistemului de sanatate: taxa clawback si noul mecanism de calcul al pretului la medicamente.
“Sistemul de sanatate romanesc se afla din ce in ce mai aproape de colaps, iar reglementarile impuse producatorilor de medicamente de catre autoritati nu ajuta la imbunatatirea situatiei, de fapt noile reglementari pentru calculul preturilor ii expun pe pacienti la un risc si mai mare de a fi privati de terapiile de care au nevoie”, spunea el.
Obligatia de a vinde medicamente cu 35% mai ieftin decat pretul minim european
Stabilirea unui pret mic la medicamente nu este o solutie sustenabila pentru salvarea sistemului de sanatate, aceasta masura putand chiar determina declinul acestuia. Totul risca sa se intample din cauza noilor modificari aduse Ordinului 75, care impun medicamentelor originale referentierea la pretul medicamentului generic si obliga astfel producatorii de medicamente inovatoare sa vanda medicamentele al caror brevet a expirat cu 35% mai putin decat pretul minim european.
Acesta este motivul pentru care unii producatori au anuntat deja autoritatile ca exista riscul sa fie nevoiti sa retraga anumite medicamente de pe piata, atunci cand aceasta prevedere va intra in vigoare, spune Dan Zaharescu.
Acestei reglementari i se adauga si faptul ca producatorii de medicamente acopera prin taxa clawback deficitul actual al bugetului de medicamente, care a ajuns sa reprezinte peste 25% din vanzarile medicamentelor catre sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Lista medicamentelor compensate inca nu a fost actualizata integral
“Daca privim toate acestea in contextul in care lista medicamentelor compensate inca nu a fost actualizata integral, iar sistemul de sanatate este cronic subfinantat nu putem decat sa atentionam din nou autoritatile asupra necesitatii de a identifica urgent solutii pentru salvarea sistemului de sanatate si implicit pentru le oferi pacientilor romani accesul la servicii medicale si medicamente similare cu cele de care beneficiaza si ceilalti cetateni europeni”, a declarat Dan Zaharescu.
Ministerul Sanatatii vede lucrurile in roz: o schimbare in beneficiul sistemului de sanatate. Ce socoteli si-a facut Banicioiu
“Aceasta intrare in normalitate a preturilor medicamentelor inseamna de fapt o schimbare in beneficiul sistemului de sanatate, astfel incat majoritatea medicamentelor vor avea o revizuire in scadere a preturilor. Asta va insemna o economie substantiala la bugetul de stat, care se va regasi in tratamente şi medicamente inovatoare pentru pacienti”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, atunci cand ministerul pe care il conduce a solicitat tuturor detinatorilor de autorizatie de punere pe piata sau reprezentantilor acestora sa işi actualizeze toate preturile la medicamentele de uz uman, in conformitate cu Ordinul Ministrului Sanatatii 75/2009.
Potrivit acestui ordin, pretul medicamentelor trebuie sa fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic pret al aceluiaşi medicament din 12 tari: Republica Ceha, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania.