Spanacul este foarte bogat în nutritive, o cantitate de o ceașcă conține aproape jumătate din necesarul zilnic de vitamina A.
Spanacul oferă totodată 14% din necesarul zilnic de vitamina C, pentru o stare optimă de sănătate.
Deasemenea, dacă vom consuma spanac, vom acumula și fier, calciu, acid folic, vitamina K și fibre.
Cuprins articol spanac
Salata de spanac
Salată de spanac oferă oricărei persoane o cantitate importantă de vitamine şi minerale.
Pentru prepararea salatei se vor amesteca două părți de spanac și o parte de căpşuni și afine.
Peste ingrediente se vor adăuga ceapă și nuci pecan prăjite. Se va face un sos din oțet din vin alb, oțet balsamic, miere, muștar și condimente care se va adăuga deasupra.
O porţie de salată de spanac conţine 158 calorii şi 0.5 grăsimi săturate, fără colesterol.
Salata de spanac oferă în plus, 4g de fibre şi 4g de proteine.
Beneficiile spanacului pentru sănătate
Iată câteva motive pentru care spanacul trebuie consumat cât mai des posibil:
- dieta – o cană de spanac conţine aproximativ 20% din doză zilnică recomandată de fibre care ajuta la digestie, previnconstipatia, echilibrează zahărul din sânge şi oferă senzaţie de saţietate.
- cancer – flavonoidele sunt prezente din abundenţă în spanac. S-a dovedit că acestea încetinesc diviziunea celulară în cazul cancerului de stomac şi de piele. Mai mult, spanacul oferă o protecţie importanta împotriva aparitei cancerului agresiv de prostată.
- antiiinflamator – neoxantina şi violaxantina sunt două epoxi xantofile prezente în cantităţi mari în compoziţia spanacului, ce au rol antiinfalmator.
- antioxidanţi – vitamina C, vitamina E, betacarotenul, manganul, zincul, seleniu sunt prezente în spanac. Toate acestea lupta împotriva apariţiei osteoporozei, aterosclerozei şi hipertensiunii arteriale.
- tensiune arterială – peptidele din spanac inhiba enzima de conversie a angiotensinei, reglând tensiunea arterială.
- vedere – luteina şi zeaxantina sunt antioxdidanti prezenţi în spanac, care au rolul de a proteja ochii de aparitiacataractei dar şi de degenerescenta maculară legată de vârstă.
- imunitate – o cană de spanac conţine peste 337 unităţi din doză zilnică de vitamina A, care nu doar protejează ci şi întăreşte anumite puncte de intrare în corpul uman, cum ar fi membranele mucoase, tractul respirator, sistemul urinar şi intesinal.
- piele – spanacul conţine cantităţi mari de vitamina A care ajuta la păstrarea sănătăţii pielii, la menţinerea umidităţii acesteia, luptând împotriva psoriazisului, keratinizarii, acneei şi chiar a ridurilor.
- oase – o cană de spanac fiert oferă organismului peste 100% din doză zilnică recomandată de vitamina K ce poate preveni activarea excesivă a osteoclastelor dar care susţine sinteza osteocalcinei, proteină esenţială pentru menţinerea şi creşterea densităţii oaselor umane.
- calcifiere – vitamina K este o componentă esenţială a procesului numit carboxilare ce produce matricea de proteine gla ce previne formarea de calciu în ţesuturi. O cană cu spanac lupta împotriva declanşării aterosclerozei, bolilor cardiovasculare şi accidentelor vasculare cerebrale.
- funcţia creierului şi a sistemului nervos – abundenţa de vitamina K din spanac contribue foarte mult la formarea unui sistem nervos sănătos şi a funcţiei cerebrale prin furnizarea unei cantităţi esenţiale a unui tip de grăsime esenţială pentru procesul producţiei tecii de mielina care se afla în jurul nervilor.
sursa: sfatulmedicului.ro