Indiferent ca este vorba de san, prostata sau creier, spectroscopia reprezinta un instrument excelent pentru a diferentia exact problemele existente. Numita si MRS, spectroscopia ofera informatii despre metabolismul si structura biochimica a numeroase tesuturi si organe, putand indica diverse afectiuni.
Spectroscopia este tot mai intalnita in procesul de diagnosticare
” In vreo 30 de ani de cand aceasta tehnica imagistica a ajuns in arsenalul diagnostic, practic s-a impus imediat si a ajuns astazi sa fie indispensabila pentru diagnosticul de inalta performanta. Dintre afectiunile care pot fi diagnosticate cel mai bine, cel mai rapid si cel mai usor sunt, in primul rand, afectiunile neurologice si neurochirurgicale. Mai mult de 50 la suta dintre investigatiile pe care noi le facem in rezonanta magnetica se adreseaza neurologiei si coloanei vertebrale, axului neuromedular. Mai apoi, ortopedia practic, astazi , leziunile de parti moi, leziunile ligamentare , leziunile de tendoane nu mai pot fi diagnosticate fara aceasta tehnica”, explica prof.dr. Florin Birsasteanu, medic primar rediologie si imagistica medicala.”, spune prof.dr. Florin Birsasteanu, medic prima radiologie si imagistica medicala.
S-a ajuns de la imagistica structurala , de la cum arata in vivo anumite segmente, la imagistica functionala, sau mai nou, la tehnicile care pot sa puna in evidenta metabolitii din anumite afectiuni.
“Una dintre cuceririle noi ale acestei tehnologii este spectroscopia RMN, care poate sa puna in evidenta componenta metabolica biochimica a leziunilor. Sunt evolutii extrem de importante, care au largit paleta de diagnostic in domeniul neurologic si neurochirurgical si care trebuie folosite fara nici un fel de rezerve, pentru ca un diagnostic rapid inseamna o sansa in plus pentru terapie, inseamna costuri reduse, desi tehnologia prin rezonanta magentica este in prima instanta considerata a fi foarte scumpa. Dar daca evaluezi costurile pe termen lung si beneficiul pe care il are si sistemul si pacientul este indiscutabil o metoda de diagnostic extrem de rentabila”, mai spune prof.dr. Florin Birsasteanu, medic prima radiologie si imagistica medicala.
autor: DELIA SESCU BARBU
GALERIE FOTO: