Consumul de cafea sau ceai scade riscul de accident vascular cerebral și demență, iar cel mai mare beneficiu a fost asociat cu consumul ambelor băuturi, sugerează o cercetare publicată în PLOS Medicine. O alta cercetare sugerează că de asemenea, consumul ambelor bauturi ceai verde și cafea poate avea efecte benefice asupra longevității pacinetilor cu diabet zaharat de tip 2.
Intr-un studiu amplu, cercetătorii au descoperit că la persoanele care au băut 2 – 3 căni de cafea și 2 – 3 căni de ceai pe zi a scăzut cu 30% incidența accidentului vascular cerebral și cu 28% riscul de demență față de cei care nu au băut.
Din perspectiva sănătății generale, deoarece consumatorii obișnuiți de ceai și cafea reprezintă un procent atât de mare din populație și deoarece aceste băuturi tind să fie consumate în mod obișnuit de-a lungul vieții adulte, chiar și micile beneficii potențiale pentru sănătate sau riscuri asociate cu consumul de ceai și cafea pot avea implicații importante asupra sănătății, notează cercetătorii.
În timp ce studiile anterioare au arătat beneficii semnificative pentru sănătate ale consumului moderat de cafea și ceai separat, puțini au examinat efectul consumului ambelor.