Ca ne place, ca nu ne place, stresul face parte din viata noastra de la cele mai fragede varste pana la cele mai inaintate. El s-a instalat in casele, in sufletele si in mintile noastre, pe nesimtite, impreuna cu accesul mai facil la bunastarea materiala din ultimii 10 ani, sa zicem.
Cu cat ne dorim mai multe lucruri. atat dintre cele necesare, cat si mai putin necesare, cu atat va trebui sa muncim mai mult, sa facem mai multe sacrificii pentru a le obtine. Insa organismul nostru nu este construit pentru un astfel de ritm alert si haotic. Pentru buna sa functionare, el are nevoie de 8 ore de munca dinamica (nu stat la calculator), 8 ore de activitati de relaxare tot dinamice (nu stat la televizor sau in fata calculatorului) si de 8 ore de somn intre orele 22:00-06:00. Oare cati dintre noi mai respectam aceasta fiziologie ancestrala?
Odata prinsi in aceasta hora de alergare dupa bunastare, de voie, de nevoie, uitand de corpul si psihicul nostru, cu greu ne mai dam seama cat de rau ne face, atat psihic, cat si fizic. Insa, adevarul este ca nu prea avem de ales, lumea se schimba iar noi trebuie sa ne adaptam. Dar daca sarim dintr-o extrema in alta –de la alimentatie naturala si cantitativ adecvata necesarului energetic al organismului, de la culcatul si sculatul odata cu gainile, la un ritm haotic al meselor, la culcatul dupa miezul noptii si dormit prea putin, nu este de mirare ca stresul cronic il consideram deja ca pe ceva normal in vietile noastre.
Cum ne raportam la stres?
Insa avem doua posibilitati aici: sa ne ignoram in continuare corpurile prin reprimarea stresului si astfel sa ne afecteze la o varsta destul de tanara afectiuni precum depresia, scaderea imunitatii, diabetul, boli cardiovasculare, cancer, boli autoimune precum tiroidita etc., si in acelasi timp sa transmitem mai departe aceste obiceiuri nesanatoase copiilor nostri, atat din punct de vedere comportamental, cat si genetic. A doua posibilitate este constientizarea si alegerea noastra la cum ne raportam la stres. Il ignoram sau il acceptam ca parte din viata noastra si incercam sa ne descurcam cu el? Printr-o atitudine de acceptare, un mod de viata si un stil alimentar adecvat ii putem micsora considerabil efectele negative.
Alimentatia in combaterea stresului
Din punct de vedere alimentar, va propun sa incercati introducerea urmatoarelor obiceiuri in alimentatia zilnica: hidratare suficienta cu apa curata, 1-2 ceaiuri din plante zilnic, 2-4 fructe zilnic, cruditati variate la fiecare masa (zarzavaturi, frunze verzi, legume si sub forma de sucuri), grasimi sanatoase zilnic (uleiuri presate la rece, nuci romanesti si braziliene, migdale, felurite seminte, peste, fructe de mare, avocado), proteine de calitate (peste, naut, linte, fasole, oua), carbohidrati complecsi (orez, cereale integrale, quinoa, hrisca, mei). Pare simplu, nu-i asa? Desigur, numai ca noi ne-am cam indepartat de simplitate complicandu-ne vietile si din punct de vedere alimentar. De asemenea, cautati sa nu va supraalimentati, mancand doar atunci cand va este foame si oprindu-va putin inainte de a simti senzatia de satietate. Fiti linistiti atunci cand luati masa, caci stresul interfereaza cu buna functionare a proceselor digestive.
Si nu in ultimul rand. avem nevoie de super-alimente. De ce? Nu dintr-un trend sau moft, ci pentru a putea trece mai linistiti si mai sanatosi prin aceasta super-viata.
Super-alimente cu puternic afect antistres
Super-alimente cu puternic afect antistres sunt: rhodiola rosea, maca, polenul crud de albine, laptisorul de matca, valeriana, spirulina si alte alge marine, germenii si vlastarii, fulgii de drojdie inactiva, goji, cacao cruda, aloe vera, semintele de canepa, nuca de cocos si ulei presat la rece din nuca de cocos, catina, fructe de padure, ginseng siberian, cretisor, etc. – aveti incredere in ele si incercati-le cel mai bine in urma sfatului unui specialist!
De evitat!
Evitati in principal urmatoarele alimente: zahar, produse de patiserie, dulciuri, faina alba, bauturi carbogazoase, cafea si alcool in exces, branzeturi in exces, mezeluri, prajirea ca mod de gatire.
Indemnul meu de astazi cred ca e lesne de inteles: simplificati-va alimentatia si folositi-va de alimente cheie pentru a-i oferi organismului conditiile de a se adapta la stres!
Anisia Vorinca, nutritionist-dietetician, contributor Televiziunea Medicala
Anisia Vorinca este nutritionist-dietetician licentiat, masterand in cadrul programului de
Nutritie Clinica si Comunitara al Universitatii de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara si
membra in Asociatia Dieteticienilor din Romania. Serviciile oferite sunt de consiliere profesionala in
domeniul nutritiei si dieteticii, pentru un stil de viata sanatos, scadere si crestere in greutate,
dietoterapie in functie de afectiune, nutritia femeii gravide, nutritie pediatrica, nutritie geriatrica,
nutritie oncologica, nutritie sportiva, consultanta nutritionala in gradinite si scoli, sustinerea de seminarii si cursuri de nutritie.
https://www.facebook.com/Nutritionist-Dietetician-Anisia-Vorinca-1615743205362524/
4 Comments
Pingback: Dieta cu cartofi: Cum poti slabi 5 kilograme in 3 zile urmand o dieta pe baza de cartofi fierti • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Dieta cu cartofi: Cum poti slabi 5 kilograme in 3 zile urmand o dieta pe baza de cartofi fierti
Pingback: Ce ne transmite organismul cand avem pofte alimentare? • VoxMedical | Viata si sanatate
Pingback: Masaj balinez traditional in Bucuresti. Pasii care iti asigura relaxarea suprema • VoxMedical | Viata si sanatate