Inexistenţa unui program naţional de consiliere psihologică şi numărul mic de specialişti angajaţi în domeniu îi determină pe români să apeleze în continuare la vraci şi vrăjitoare.
Numărul psihologilor angajaţi în sistemul de sănătate este insuficient, spun reprezentanţii Colegiului Psihologilor. Un studiu efectuat în perioada iunie-iulie 2013 arată că, în ultimii ani, tot mai multe persoane au nevoie de consiliere, principalele probleme cu care acestea se confruntă fiind stresul şi hărţuirea la locul de muncă.
Statistica mai arată că majoritatea oamenilor cu probleme apelează în continuare la vrăjitoare, vraci sau bioenergeticieni, în loc să meargă la medic.
Aproape 70 % dintre români nu au fost niciodată la un psiholog
“Nu există programe de asistenţă psihologică pentru categorii de persoane vulnerabile din punct de vedere psihologic. Românii au probleme psihologice înregistrate de diferite instituţii publice însă apelează în continuare la persoane care nu au competenta necesară pentru soluţionarea problemelor de ordin psihologic. Această situaţie este facilitată în primul rând de nedecontarea directă a serviciilor psihologice şi de lipsa unui program naţional de asistenţă psihologică pentru populaţia României”, a declarat preşedintele Colegiului Psihologilor, Mihai Aniţei.
În acest sens colegiul va elabora un proiect naţional de asistenţă psihologică pe care îl va înainta Guvernului în vederea susţinerii spre aprobare.
În prezent, serviciile de consiliere sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate numai în cazul în care medicul psihiatru colaborează direct cu psihologul .
autor: Luiza Tirca
sursa: Televiziunea Medicala
1 Comment
Pingback: Stresul accelerează răspândirea cancerului